Kroketten en gehakt van ganzenvlees

26 februari 2018

Omdat boeren veel last hebben van ganzen die hun gras opeten, wordt er op deze ganzen gejaagd. Dit jaar schieten Gelderse jagers minder ganzen dan gepland omdat ze de dode vogels niet kwijt raken. Ganzenvlees is niet populair in Nederland. Daarom komt de Jagersvereniging met een nieuw plan. Het vlees kan verwerkt worden in wildgehakt en wildkroketten. Dit meldt Ger van Hout, regiomanager Gelderland bij de Jagersvereniging, aan het AD.

De afgelopen jaren hebben de jagers veel geprobeerd om de ganzen te slijten aan bijvoorbeeld de horeca en poeliers. Maar er is weinig belangstelling voor. Een deel van de ganzen is teruggelegd in de natuur, maar dat kun je volgens Van Hout maar beperkt doen. De kadavers zouden naar de verbranding kunnen, maar jagers willen liever iets nuttigs met de dieren doen.

Nu is er het idee van wildgehakt en wildkroketten met ganzenvlees. De vereniging wil graag dat de provincie Gelderland als opdrachtgever van het afschieten hierover meedenkt en susidie verleend. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk staat hier niet onwelwillend tegenover. Hij is op de hoogte van de problemen rondom de afzet van de ganzen. Dat jagers nu minder vogels schieten, wist hij nog niet. "We hebben er belang bij dat ze dat blijven doen, om de overlast voor boeren te beperken. Ook voor het verkeer kunnen ganzen gevaarlijk zijn."

  •  

Altijd op de hoogte blijven?