Groot aantal aanmeldingen SVO slagersopleiding

25 augustus 2020

Beeld: Pixabay

Voor het eerst in jaren steeg in 2020 het aantal slagerijstudenten bij de SVO vakopleiding. Dit jaar kozen 35% meer studenten voor de mbo 2-opleiding productiemedewerker slagerij.

Deeltijdopleiding

De stijging vindt plaats bij de deeltijdopleiding, die de basis legt voor het slagersvak. De studenten gaan één dag per week naar school en werken de overige dagen bij hun leerbedrijf. Rinus de Rijder, onderwijsmanager SVO: “Tegen alle trends en verwachtingen in is het aantal studenten ten opzichte van vorig jaar gestegen met bijna 35%, van 160 naar 215. De afgelopen jaren moesten we soms een locatie sluiten, omdat er niet voldoende studenten waren. Het tegenovergestelde is nu het geval. De stijging gaat ook niet ten koste van onze andere opleidingen. Het slagersvak zit echt in de lift.”

Coronacrisis

De opleiding denkt dat de coronacrisis een rol speelde in de stijging van het aantal studenten. Veel slagerijen die aan consumenten leverden, hebben het tijdens de lockdown goed gedaan. De consumenten waren meer thuis en besteedden meer aandacht en tijd aan hun eten. Tegelijkertijd zorgde de crisis voor een groot aantal ontslagen in andere sectoren. De Rijder: “Die ontwikkelingen kwamen bij elkaar: slagerijen kregen dankzij hun stijgende omzet meer ruimte om mensen aan te nemen en om te investeren in opleidingen. Bovendien waren er opeens mensen beschikbaar om de vacatures in de slagerij in te vullen. Dat geeft vertrouwen in de toekomst van het slagersvak.”

Voorlichting

Al voor de coronacrisis investeerde de SVO vakopleiding food samen met de branche in de werving van nieuwe studenten. De opleiding gaf voorlichting op scholen en studiebeurzen, waarbij veel aandacht was voor innovatie in de branche, zoals de ontwikkeling van plantaardige producten.

Bron: SVO

Altijd op de hoogte blijven?