Gistcel licht op bij gevaar voor voedselveiligheid

WAGENINGEN - Lichtgevende gistcellen worden van steeds groter belang bij het opsporen van potentieel gevaarlijke stoffen in het voedsel. Dat meldt Wb, het weekblad van Wageningen UR.


De Wageningse onderzoeker Toine Bovee promoveert deze maand op de ontwikkeling van gistcellen die in staat zijn groeibevorderaars op te sporen. Bovee heeft bij het voedselveiligheidsinstituut Rikilt gistcellen gebruikt die gevoelig zijn gemaakt voor bepaalde groeibevorderaars. Met zijn techniek kon in 2002 worden aangetoond dat in het voer dat met MPA was vervuild ook het vrouwelijk geslachtshormoon oestradiol voorkwam.

De gistcellen zijn zo gemanipuleerd dat ze fluorescerende eiwitten maken zodra ze in aanraking komen met de gezochte hormoonpreparaten. De techniek toont de aanwezigheid van verontreinigingen aan, waarna met andere methoden kan worden vastgesteld om welke stoffen het precies gaat en om welke hoeveelheden.

Voordeel van de oplichtende gistcel is dat hij na een dag al laat zien of een bepaald monster vervuild is of niet. Binnen het Rikilt zijn verschillende gistcellen ontwikkeld, die gevoelig zijn voor verschillende groeibevorderaars.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

Tijdens het Offerfeest constateerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie geen illegale slachterijen of ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het bleef bij paar geringe overtredingen zoals ontbrekende I&R registraties.

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Wetenschappers hebben microplastics aangetroffen in vlees, bloed en melk van Nederlandse koeien en varkens. Bijna 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten bevatte microplastics. Dat blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation.

Nieuwe iconen voor verduidelijking houdbaarheidsdatum

Nieuwe iconen voor verduidelijking houdbaarheidsdatum

De gewenste actie bij de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) is een heel andere dan bij Te Gebruiken Tot (TGT). Toch haalt een merendeel van de consumenten ze door elkaar. Daardoor gooien ze vaak producten weg die nog eetbaar zijn. Om het verschil tussen de twee houdbaarheidsdatums te verduidelijken, introduceert Samen Tegen Voedselverspilling twee iconen...