Nederlandse consument blijft vlees eten

Toonbank vlees_Topslager Rudolf Alblas_foto Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

In 2021 verbruikte de Nederlandse bevolking 76,1 kg vlees. Een kleine stijging ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit onderzoek naar het Nederlandse vleesverbruik van Wageningen Economic Resource in opdracht van Wakker Dier. De term ‘vleesverbruik’ slaat op het totaal van vlees, botten en vet. Ongeveer de helft hiervan werd geconsumeerd als vlees en vleeswaren.

Het vleesverbruik is nog niet terug op het niveau van voor corona. In 2020 daalde het verbruik van 77,8 in 2019 naar 75,9. De oorzaak lag volgens de onderzoekers bij de horecasluiting tijdens de coronapandemie. In 2021 moest de horeca wederom een periode de deuren sluiten vanwege de pandemie. Daardoor ligt het vleesverbruikscijfer wederom lager dan in de jaren 2005-2019.

Meer roodvlees

De lichte stijging ten opzichte van 2020 komt door kleine stijgingen in het verbruik van roodvlees (varken en rund). Het witvlees (pluimvee) laat een kleine daling zien. Opmerkelijk volgens de onderzoekers omdat de internationale markt een omgekeerde trend laat zien. De 2021-cijfers voor kalfs-, schapen- en geiten- en paardenvlees zijn onveranderd ten opzichte van 2020.

Coronapandemie

In 2020 stegen de vleesverkopen bij de supermarkt en slagers/poelier naar 536.445. Een gevolg van de lockdowns tijdens de coronapandemie. Consumenten kochten daardoor meer vlees in de retailkanalen. De onderzoekers verwachtten dat de vleesverkopen via het retailkanaal in 2021, ook een coronajaar, op hetzelfde niveau zouden liggen. De cijfers lieten echter iets anders zien.

Verkoop retail

De gestegen verkoop van vers vlees en vleeswaren in 2020 ten opzichte van 2019 is grotendeels verdwenen en komt uit op 536.445. “Per saldo zijn de vleesverkopen in het retailkanaal voor een groot deel dus weer terug naar de cijfers uit het pre-coronajaar 2019. In het retailkanaal is dus duidelijk minder vlees verkocht in 2021 dan in 2020. De 2020-groeicijfers hebben plaatsgemaakt voor krimpcijfers in 2021 – met uitzondering van een miniem plusje voor rundvlees.”

Wakker Dier

Wakker Dier is teleurgesteld dat de vleesconsumptie onverminderd hoog blijft. “Jaarlijks schommelt het hier en daar een ons of kilo, maar de daling die zo hard nodig is blijft uit”, aldus Anne Hilhorst.

Bron: Wageningen Economic Resource/Wakker Dier

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Duurzame innovaties bij de slager

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook bij de slager. Reden voor Koninklijke Nederlandse Slagers om stil te staan bij de duurzame innovaties in de branche. Zoals producten gemaakt van reststromen uit de worstmakerij, hybride producten, en de onlangs ontwikkelde plantaardige grondstoffengel.

‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

Niels Visschedijk (22) wist al jong dat hij slager wilde worden. Hij rondde de opleidingen van SVO af, werkte bij verschillende slagerijen en is nu terug bij de slagerij van zijn ouders, Slagerij Jan Visschedijk. Onlangs won hij de Ad Bergwerffprijs voor zijn unieke Hy-dro-worst.

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Tijdens het jaarevent van Uw Slager en Het Worstmakersgilde op 23 januari won Slagerij Pinckaers uit Eijsden zich zowel de titel Beste Worstmaker als Traiteur van het jaar 2023.