FNV dreigt met acties in pluimveesector

26 juli 2016 Archief Vleesmgazine

FNV geeft werkgevers in de pluimveesector nog een maand de tijd om met een goed cao-voorstel te komen. Doen zij dat niet, dan volgen mogelijk acties, dreigde de vakbond maandag.

Duizenden werknemers van bedrijven waar pluimvee wordt geslacht en verwerkt, zitten al meer dan twee jaar zonder cao. Overleg om tot nieuwe afspraken te komen, liep eerder dit jaar vast. FNV eist 3 procent loonsverhoging per jaar, twee keer zoveel als de werkgevers bereid zijn te bieden. Ook over toeslagen voor werk in de vroege ochtend en avond kunnen de partijen het niet eens worden.

Fatsoenlijk loon

‘In de voedingsindustrie en de supermarkten is niet alleen het welzijn van de dieren belangrijk’, zei FNV-bestuurder Jan Verhoeven. ‘Ook een fatsoenlijk loon voor de mensen die er werken moet vanzelfsprekend zijn. De race in de pluimveesector naar het kale wettelijke minimumloon moet stoppen.’

Vakbonden pluimveesector

Uiterlijk 26 augustus wil FNV van de werkgeversvereniging Nepluvi en pluimveemultinational Plukon weten of zij bereid zijn alsnog een goede cao af te sluiten. De vakbond spreekt van een ‘laatste kans’. Bij verschillende pluimveebedrijven bereiden FNV-leden al acties voor.

Altijd op de hoogte blijven?