FEBEV betreurt gruwelbeelden Verbist

13 september 2017 Suzanne Dekker

De Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) betreurt de gruwelbeelden die werden gemaakt in het runderslachthuis Verbist in Izegem. De FEBEV keurt alle inbreuken op het dierenwelzijn af en voert onderzoek uit naar de aard en grootte van de gefilmde overtredingen.

Op de gruwelbeelden, die werden gemaakt in het runderslachthuis Verbist in Izegem en werden verspreid door Animal Rights, zijn een aantal inbreuken op het dierenwelzijn te zien. 'Dat gaat in tegen onze waarden als federatie en tegen het convenant dat FEBEV met minister Weyts heeft uitgewerkt,' laat de organisatie weten in een persbericht.

'FEBEV keurt de inbreuken die te zien zijn op de videobeelden sterk af en zal in de komende dagen onderzoek doen naar de exacte aard en grootte van de inbreuken, aangezien de video van drie minuten gedistilleerd werd uit 60 uur beeldmateriaal.' 

Kwaad daglicht

FEBEV heeft geen controlerende bevoegdheid, maar wil alle leden middelen aanreiken om de correcte slachthuispraktijken toe te kunnen passen. De organisatie betreurt het dan ook erg dat de positieve inspanningen van andere slachthuizen in een kwaad daglicht komen te staan door deze beelden die gemaakt zijn bij één bedrijf. 

Convenant

Om het toezicht op het slachtproces te verscherpen, werkte FEBEV de afgelopen maanden nauw samen met de dienst dierenwelzijn van de Vlaamse Overheid. Samen werkten zij een convenant voor de sector uit. Dit convenant dierenwelzijn voorziet onder meer het plaatsen van camera’s, het organiseren van opleidingen en een doorlichting van alle slachthuizen. De vleessector heeft immers alle baat bij een correct verloop van het slachtproces.  

Maatregelen 

FEBEV staat volledig achter de extra controles door de bevoegde diensten om ervoor te zorgen dat het dierenwelzijn wordt gerespecteerd. Bovendien zal FEBEV zelf met het betrokken slachthuis nagaan welke bovenwettelijke maatregelen ondernomen kunnen worden. 

Lees ook: 'Nieuwe gruwelbeelden uit Belgisch slachthuis' 

Altijd op de hoogte blijven?