FEBEV betreurt gruwelbeelden Verbist

screenshot-e1505199426119-272x1821

De Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) betreurt de gruwelbeelden die werden gemaakt in het runderslachthuis Verbist in Izegem. De FEBEV keurt alle inbreuken op het dierenwelzijn af en voert onderzoek uit naar de aard en grootte van de gefilmde overtredingen.

Op de gruwelbeelden, die werden gemaakt in het runderslachthuis Verbist in Izegem en werden verspreid door Animal Rights, zijn een aantal inbreuken op het dierenwelzijn te zien. 'Dat gaat in tegen onze waarden als federatie en tegen het convenant dat FEBEV met minister Weyts heeft uitgewerkt,' laat de organisatie weten in een persbericht.

'FEBEV keurt de inbreuken die te zien zijn op de videobeelden sterk af en zal in de komende dagen onderzoek doen naar de exacte aard en grootte van de inbreuken, aangezien de video van drie minuten gedistilleerd werd uit 60 uur beeldmateriaal.' 

Kwaad daglicht

FEBEV heeft geen controlerende bevoegdheid, maar wil alle leden middelen aanreiken om de correcte slachthuispraktijken toe te kunnen passen. De organisatie betreurt het dan ook erg dat de positieve inspanningen van andere slachthuizen in een kwaad daglicht komen te staan door deze beelden die gemaakt zijn bij één bedrijf. 

Convenant

Om het toezicht op het slachtproces te verscherpen, werkte FEBEV de afgelopen maanden nauw samen met de dienst dierenwelzijn van de Vlaamse Overheid. Samen werkten zij een convenant voor de sector uit. Dit convenant dierenwelzijn voorziet onder meer het plaatsen van camera’s, het organiseren van opleidingen en een doorlichting van alle slachthuizen. De vleessector heeft immers alle baat bij een correct verloop van het slachtproces.  

Maatregelen 

FEBEV staat volledig achter de extra controles door de bevoegde diensten om ervoor te zorgen dat het dierenwelzijn wordt gerespecteerd. Bovendien zal FEBEV zelf met het betrokken slachthuis nagaan welke bovenwettelijke maatregelen ondernomen kunnen worden. 

Lees ook: 'Nieuwe gruwelbeelden uit Belgisch slachthuis' 

Lees ook
Grote Europese meerderheid voor einde kooitijdperk

Grote Europese meerderheid voor einde kooitijdperk

Voor 2027 is het gebruik van kooien in de veehouderij verleden tijd. Althans, daar dringt het Europees Parlement op aan bij de Europese Commissie, als reactie op het Europees burgerinitiatief "Stop de kooien – End the Cage Age”, waarin 1,4 miljoen Europeanen deze oproep onderschreven.

Aldi stapt in 2023 over op Beter leven kip

Aldi stapt in 2023 over op Beter leven kip

Aldi stapt over op kip met het Beter leven keurmerk. Vanaf 2023 hebben alle verse kipproducten in de schappen minimaal één Beter Leven-ster. Dit geldt eind 2021 al voor alle kipvleeswaren. De supermarktketen is de vijfde die deze stap zet. Eerder maakten Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus al bekend over te stappen op kip met het Beter leven-keurmerk.  Dierenwelzijn...

Foodwatch lanceert campagnepetitie tegen het kooien van landbouwdieren

Foodwatch lanceert campagnepetitie tegen het kooien van landbouwdieren

Consumentenorganisatie en voedselwaakhond foodwatch roept de Europese Commissie op een einde te maken aan het kooien van alle landbouwdieren in Europa en ervoor te zorgen dat het EU-handelsbeleid dit verbod ondersteunt.