Vlees in de media

2 juni 2023 Charlotte Kwakkelstein Pixabay

Nieuwe slagerijen openen de deuren, het initiatief 'kip van hier', grondstoffen voor vleesvervangers worden goedkoper en minister Adema is ontevreden over de Nederlandse slachthuizen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Slagers

In Bussum opende woensdag Traiteurslager Klaver & Zn. “We hadden gezorgd voor een kleurrijke ballonnenboog met daartussen een strik. Om de slagerij officieel te openen trok oma aan het lintje”, vertelt eigenaar Jeroen Klaver aan Bussums Nieuws.

De familie Leibbrand begon met een slagerswinkel in Hilversum en vertrok enige tijd later naar Amsterdam. Maar nu is de familie met hun winkel weer terug. “Half maart was de deal rond, onlangs zijn we stilaan opengegaan”, vertelt eigenaar Andries Leibbrand aan de Gooi en Eembode.

Veehouderij

Sinds afgelopen winter verkoopt de familie Roelvink op hun locatie in Eibergen naast de vleeskuikens ook kipproducten van hun eigen erf. “Dit komt voort uit het initiatief ‘Kip van hier’ van slachterij Esbro, waar Roelvink de kuikens aan levert”, meldt Pluimveebedrijf

Vleesindustrie

De komende tijd mogen slachthuizen hun slachtsnelheid niet verhogen. Minister Piet Adema heeft onvoldoende vertrouwen in de sector om de in 2021 aangescherpte regels weer te versoepelen”, aldus Trouw. Adema: “Ik wil dat de sector eerst onder de huidige omstandigheden laat zien dat die het dierenwelzijn kan garanderen.”

Overig nieuws

“De Gelderse Provinciale Staten hebben een motie aangenomen waarin wordt gevraagd altijd een vleesmaaltijd in de kantine van het provinciehuis beschikbaar te hebben”, meldt De Gelderlander. “Het voorstel zorgde voor grote hilariteit in de Staten. Maar er was ook kritiek.”

"Dat kweekvlees diervriendelijker is dan echt vlees, lijdt geen twijfel", meldt De Morgen. "Maar is het ook milieuvriendelijker, zoals producenten beweren? Volgens een recent onderzoek is de CO2-uitstoot juist veel groter dan die van rundvlees."

“Plantaardige grondstoffen van vleesvervangers worden in rap tempo goedkoper. De prijzen van soja, tarwe en haver staan op het moment op het laagste punt sinds de zomer van 2021”, meldt FoodBusiness. “De prijs van dierlijke grondstoffen ontwikkelt zich minder gunstig.”

Altijd op de hoogte blijven?