Faillissement Belgisch slachthuis Qualibeef

29 augustus 2019

De ondernemingsrechtbank van Luik sprak 27 augustus het faillissement uit over het Belgische slachthuis Qualibeef uit Bastenaken. Het slachthuis heette voorheen Veviba en kwam ongeveer een jaar geleden in het nieuws vanwege valse invriesdata op de etiketten. De tijdelijke bestuurders hopen snel een overnamekandidaat te vinden voor het slachthuis, versnijderij en industriële diepvriezer. Kandidaat-overnemers kunnen zich tot 15 september melden.

In het najaar van 2016 ontdekte het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) de eerste onregelmatigheden. Het betrof fraude bij Veviba met invriesdata op de etiketten van bevroren vlees en onregelmatigheden in de versnijderij. Dit leidde ertoe dat in maart 2018 het slachthuis zijn vergunning verloor.

Het slachthuis was eigendom van de familie Verbist die eerder al in opspraak kwam voor inbreuken op het dierenwelzijn. De familie Verbist trad terug uit het bedrijf en het slachthuis ging verder onder de nieuwe naam 'Qualibeef'. De hoop was dat deze stappen de link met de fraude en de familie Verbist zou doorbreken. Maar die opzet slaagde niet. In februari vroeg en kreeg Qualibeef bescherming tegen zijn schuldeisers en deze week werd het bedrijf failliet verklaard.

Altijd op de hoogte blijven?