Engels varkensvlees kan nu ook gecertificeerd worden met de Proposition 12 en Red Tractor-certificaten. De National Sanitation Foundation (NSF), een gezondheids- en veiligheidsorganisatie, is de eerste en enige die Engelse boeren de mogelijkheid geeft om gelijktijdig een Prop 12 en Red Tractor-certificaat te behalen.

Proposition 12 is een dierenwelzijnswet, opgesteld in Californië, die vanaf 1 januari 2024 in werking treedt. Voor Engelse boeren die hun varkensvlees aan willen bieden op de Amerikaanse markt is het noodzakelijk dat zij beschikken over dit certificaat.

Het Red Tractor-certificaat is voor Britse voedingsmiddelen die geproduceerd zijn op Britse boerderijen met hoge standaarden op het gebied van grondstoffen en plant- en diervriendelijke leefomstandigheden.  

Certificering

De NSF biedt nu de mogelijkheid om gelijktijdig  de Proposition 12 en Red Tractor-certificaat te behalen. Hierdoor hoeft maar eenmalig een audit plaats te vinden. Dit maakt het proces efficiënter en kostenbesparend.

Volgens de wetgeving in Californië moet het California Department of Food and Agriculture (CDFA) een onafhankelijke beoordeling maken. Het is daarom goed nieuws dat de NSF nu gecertificeerd is door de CDFA, omdat het nu mogelijk is om de Proposition 12-controles toe te voegen aan hun bestaande Red Tractor-certificaat. Dit betekent dat het voor de boeren mogelijk is om vanaf januari 2024 toegang te krijgen tot de Californische markt. 

Mijlpaal

Dit is een belangrijke mijlpaal voor de varkenssector in Engeland; de hoop wordt uitgesproken dat dit kan zorgen voor nieuwe handelsrelaties met de VS.

 

Altijd op de hoogte blijven?