Eerste resultaten zichtbaar van coronamaatregelen Vion Boxtel

22 juni 2020

De eerste effecten van de aanvullende coronamaatregelen bij Vion Boxtel zijn zichtbaar. Vion heeft sinds 2 juni een health check aan de poort ingesteld, de medewerkers worden gemonitord en zij krijgen voorlichting in de eigen taal. Vion werkt hierbij nauw samen met de GGD en de Arbodienst.

Vanaf begin juni, na bekendwording van de coronauitbraak bij Vion Boxtel, heeft het concern een aantal aanvullende maatregelen genomen. Deze komen bovenop het geïntensiveerde coronaprotocol. betrekking op het monitoren van de gezondheid van de medewerkers, het geven van voorlichting in eigen taal, het volgen van positief geteste medewerkers door de bedrijfsarts samen met de GGD en de monitoring van de werkomgeving in het bedrijf.

Health check aan de poort

Vion heeft sinds 2 juni een health check aan de poort ingesteld, waarna mensen met klachten die passen bij corona door de bedrijfsarts ingepland worden bij een van de teststraten van de GGD.

In totaal zijn in de eerste twee weken van juni in Boxtel 150 personen vanuit signalering bij de health checks getest, waarvan 26 mensen positief testten. Deze 26 mensen hebben isolatie instructies gekregen conform landelijke richtlijnen en hebben gedurende deze periode niet deelgenomen aan het werkproces. Het bron-en contactonderzoek dat door de bedrijfsarts, in overleg met de GGD is uitgevoerd, laat zien dat het aantal mensen met substantiële ziekteverschijnselen beperkt is.

De GGD Hart voor Brabant (HvB) heeft specifieke surveillance ingezet voor Vion en krijgt op dagelijkse basis gegevens over de controles en het aantal positief geteste medewerkers. Hieruit blijkt dat het aantal mensen met klachten en het aantal positief geteste personen gedurende deze periode is gedaald. Ook mensen met lichte symptomen worden gesignaleerd aan de poort.

Gewenst effecten

De uitgevoerde metingen geven een eerste indicatie dat de extra maatregelen het gewenste effect vertonen. De GGD beschouwt de health check, de voorlichting over Covid-19 in de eigen taal in combinatie met de surveillance als een belangrijke maatregel bij de beheersing van Covid-19 in het bedrijf.

Ook Erasmus en Universiteit Utrecht betrokken

Vion-hoofdkantoor-Boxtel-300x200 Foto: archief Vleesmagazine

Aanvullend op bovenstaande maatregelen heeft Vion met het RIVM, Erasmus Universiteit (EUR) en de faculteit diergeneeskunde Iras van Universiteit Utrecht protocollen uitgewerkt en zijn diverse onderzoeken opgestart om de effecten van de maatregelen te meten. De resultaten hiervan worden in wetenschappelijke literatuur gepubliceerd, samen met de deelnemende instituten. De afgelopen periode is in het kader van dat onderzoek op de locatie in Boxtel een omgevingsmonitoring gestart en zijn vorige week maandag een aantal medewerkers getest.

Omgevingsmonitoring

Met het IRAS en EUR is onderzoek gaande naar de mogelijke aanwezigheid van het coronavirus in productieruimten. Dit betreft zowel oppervlakte-, contact- als luchtmonsters in de vleesverwerkingsruimten. De eerste resultaten van het onderzoek laten zien dat in 94 procent van monsters die zijn onderzocht geen virus is aangetoond. In de 6 procent positieve monsters zijn zeer lage gehalten virus aangetoond.

Medewerkers

Er zijn vorige week maandag 80 medewerkers onderzocht. Daarvan hebben 27 personen een positieve coronatest. Uit de analyse van de labwaarden blijkt dat alle personen die positief testten, een laag gehalte aan virus-RNA hebben. Dit beeld past bij niet-recente coronabesmettingen met een geringe kans op actieve virusverspreiding.

Het aandeel van mensen met klachten in de onderzoeksgroep is sterk afgenomen ten opzichte van het GGD-onderzoek eind mei. De bedrijfsarts heeft de positief geteste personen conform de landelijke richtlijn gemonitord op klachten. Van de 27 positief geteste personen zijn 2 personen in isolatie gegaan. Op basis van huidige inzichten ziet de GGD deze uitslag niet als een verheffing van corona. De resultaten van de teststraten in de GGD-regio laten doorlopend een stabiel beeld zien van minder dan 2 procent positieve testen.

Vion blijft de GGD de komende weken intensief informeren over het verdere verloop van de onderzoeken. GGD HvB behoudt de samenwerking met de bedrijfsarts en de specifieke surveillance rond Vion.

Over Vion

Vion Holding N.V. is een internationaal foodbedrijf met productielocaties in Nederland en Duitsland en verkoopondersteunende kantoren in dertien landen wereldwijd. In 2019 behaalde Vion met 12.000 werknemers een omzet van €5,1 miljard.

 
 

Altijd op de hoogte blijven?