ECDC linkt salmonellabesmettingen aan kebab-zaken

4 april 2023 Redactie Vleesmagazine

Het Europese gezondheidsinstituut ECDC linkt besmettingen met de salmonella-variant 'Virchow ST16' aan kebab-zaken. Het gaat hierbij om de geregistreerde besmettingen vanaf 2017 en die in vijf Europese landen waaronder Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, hebben plaats gevonden.

In totaal zijn er vanaf 2017 210 geregistreerde besmettingen verspreidt over verschillende landen. In Frankrijk waren de meeste gevallen, 111 om precies te zijn. Daarna komt Nederland met 34 besmettingen, Verenigd Koninkrijk met 32, Duitsland met 26, Ierland met 4, Denemarken met 2 en tot slot 1 geval in de Verenigde Staten.

Besmet kippenvlees

Al deze gevallen linkt ECDC aan kebab-zaken. “Het onderzoek toont aan dat kebabvleesproducten gemaakt van besmet kippenvlees waarschijnlijk de oorzaak van de salmonellabesmettingen zijn”, aldus ECDC. Het instituut vermoedt dat er een ‘kloon’ circuleert in de productieketen van pluimveevlees in de EU-landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland. ECDC: "Vanwege het gebrek aan partijnummers van de besmette kebabproducten en gerelateerde testinformatie over salmonella, kan de exacte besmettingsbron niet worden vastgesteld."

NOS meldt dat 'Salmonella Virchow ST16' tussen 2018 en 2022 in Nederland vijf keer is vastgesteld in kippenvlees. “In twee gevallen werd de bacterie gevonden in kippenvlees, afkomstig uit twee verschillende slachthuizen. Drie andere vervuilde partijen zaten in kip uit Brazilië. Het is niet bekend waar de bacterie is ontstaan”, aldus NOS.

Toename aantal besmettingen

Er zijn geen mensen overleden aan de gevolgen van de besmetting. Wel denkt het ECDC dat het aantal bevestigde gevallen slechts een klein deel van alle besmettingen omvat. Ook waarschuwt het instituut voor meer besmettingen zolang de besmettingsbron nog niet is vastgesteld.

Bron: ECDC

 

Altijd op de hoogte blijven?