DierenwelzijnsCheck: Nederlands Wagyu duurzamer dan vlees uit Japan

wagyu-1-272x204

Luxe soorten rundvlees als het Japanse Wagyu hebben een goede reputatie, maar deze Japanse runderen hebben een allesbehalve luxe leventje. Nederlands Wagyu vlees scoort wel voldoende. Dat blijkt uit de DierenwelzijnsCheck.

Het is slecht gesteld met het dierenwelzijn in de meeste Amsterdamse hamburgerzaken. De DierenwelzijnsCheck onderzocht 36 burgertenten in de hoofdstad en concludeerde dat meer dan de helft een onvoldoende scoort op dierenwelzijn. Luxe soorten rundvlees als Wagyu uit Japan hebben een goede reputatie, maar deze runderen hebben een allesbehalve luxe leventje. Nederlands Wagyu vlees scoort wel een voldoende.

De onderzoekers van de DierenwelzijnsCheck troffen tientallen varianten burgers aan op de menu’s van de onderzochte restaurants. De keuzes lopen uiteen van veganistisch tot gangbaar vlees - meestal afkomstig van uitgemolken Nederlandse melkkoeien – tot luxe exotische producten zoals het Japanse Wagyu vlees. Het is duidelijk dat het aanbod van de populaire burgerzaken zeer uiteenlopend is.

Wagyu

Veel restaurants pronken met Wagyu op de kaart. Het heeft een luxe reputatie, maar de levens van deze runderen uit Japan zijn allesbehalve luxueus, aldus de onderzoekers. Japan heeft nauwelijks wet- en regelgeving op het gebied van het welzijn van landbouwdieren. Daarom staande dieren hun hele leven binnen in een stal, soms zelfs aangebonden. De kalveren worden bijna altijd onverdoofd onthoornd en gecastreerd. Ook zijn er vrijwel geen regels of controles bij de slacht. Wagyu uit Japan scoort dan ook een 3 op dierenwelzijn.

De Wagyu runderen in Nederland hebben het een stuk beter. Zij staan alleen in de wintermaanden op stal, de kalfjes blijven minimaal zes maanden bij de moeder en ze worden met verdoving onthoornd. Hierdoor scoort de Nederlandse Wagyu burger meteen 7 beduidend hoger.

Dier(on)vriendelijke keuze

De meeste burgers zijn gemaakt van uitgemolken melkkoeien. Dit keurmerkloze gangbare vlees staat verreweg het meest op de kaart. Het scoort met een vijf onvoldoende op de DierenwelzijnsCheck. Daarna volgt het moeilijk te traceren maar ook zeer populaire Black Angus vlees. Rundvlees soorten die wel een voldoende scoren zijn Palmesteyn, Lindenhoff, Brandt&Levie en natuurlijk het biologische rundvlees. Ook de grootste dierenvrienden komen aan hun trekken in Amsterdam, want steeds meer zaken bieden vegetarische of geheel plantaardige hamburgers aan.

[intermezzo: 1]
Lees ook
PLUS stapt als vierde grote supermarkt over op Beter Leven-kip

PLUS stapt als vierde grote supermarkt over op Beter Leven-kip

Na Albert Heijn, Lidl en Jumbo stapt ook PLUS over op kip met het Beter Leven keurmerk. Vanaf 2023 heeft alle kip in de schappen bij PLUS minimaal één ster Beter Leven van de Dierenbescherming. Dat heeft de supermarktketen laten weten aan Wakker Dier.

VanDrie Group opent nieuw onderzoekscentrum Drieveld

VanDrie Group opent nieuw onderzoekscentrum Drieveld

VanDrie Group opent in Uddel het nieuwe onderzoekscentrum Drieveld. Het nieuwe centrum moet de Research & Development (R&D)- afdeling helpen om innovaties in de keten door te voeren. “Een plek waar ruimte is voor onderzoek, samenwerking en open dialoog”, aldus Marijke Everts (Director Corporate Affairs).

Ook Jumbo stapt over op kip met Beter Leven-keurmerk

Ook Jumbo stapt over op kip met Beter Leven-keurmerk

Na Albert Heijn en Lidl stapt ook supermarktketen Jumbo over op kip met Beter Leven-keurmerk. Vanaf 2023 heeft alle kip in de schappen minimaal één ster Beter Leven. "De overgang naar het Beter Leven keurmerk voor ons volledige aanbod kip is voor ons een logische volgende stap", zegt Olaf de Boer, directeur Commercie Jumbo.