Definitief akkoord rond overgang Unox-fabriek

23 november 2017

De leden van vakbonden FNV en CNV bij de Unox-fabriek in Oss hebben ingestemd met het akkoord dat werd gesloten over arbeidsvoorwaarden met Unilever en Zwanenberg Food Group.

Daarmee komt een definitief einde aan de reeks stakingen door het personeel. Unilever verkoopt de fabriek, waar rookworsten, soepen en sauzen gemaakt worden aan vleesverwerker Zwanenberg. Dat bedrijf wilde de arbeidsvoorwaarden aanpassen, met name de pensioenen. De circa driehonderd werknemers gingen daarop over tot acties en staakten de afgelopen weken herhaaldelijk.

Geen gedwongen ontslagen

Er zijn nu nieuwe afspraken gemaakt, met de garantie dat tussen 2018 en 2019 geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Verder geldt voor de periode 2020 tot en met 2022 een sociaal plan op Unileverniveau. Daarnaast worden verschillen in pensioenaanspraken als gevolg van de verkoop gecompenseerd en krijgen voltijdwerknemers een eenmalig bedrag van 2000 euro.

Trots op wat bereikt is

FNV-bestuurder Niels Suijker zei trots te zijn op wat de werknemers van Unox in Oss met hun acties hebben bereikt. ‘Door dit akkoord krijgen de medewerkers werkzekerheid en inkomenszekerheid voor de komende jaren. Daarnaast wordt het verlies van de Unilever-pensioenregeling deels gecompenseerd met goede overgangsafspraken, waardoor zij er niet meer duizenden euro’s op achteruit gaan.’

Ook Unilever trevreden

Ook Unilever is tevreden. ‘Het is heel fijn dat er een akkoord is, want staken is voor niemand fijn. Nu kunnen we verder’, aldus een woordvoerster van Unilever in een reactie. De fabriek in Oss gaat per 1 januari over van Unilever naar Zwanenberg.

Altijd op de hoogte blijven?