Dalende productie zorgt voor stijgende prijzen varkensvlees

25 juli 2023 Redactie Food Pixabay

In het eerste kwartaal van 2023 daalde de productie van varkensvlees met 7,7 procent ten opzichte van 2022. Dit zorgt voor hoge prijzen, maar ook voor een dalende consumptie en export

Na de flinke daling in het eerste kwartaal, verwachen de analisten wel dat de varkensvleesproductie de komende maanden licht hersteld. Ze voorspellen over heel 2023 een productiedaling van 5,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent opnieuw krimp, aangezien in 2022 de productie van varkensvlees ook al afnam met 5,6 procent.

Hoge prijzen

De lagere productie heeft positieve gevolgen voor de prijs van varkensvlees. Deze zijn hoger dan ooit, aldus de EU-analisten. Juni 2023 lagen de prijzen 30 procent hoger ten opzichte van  het voorgaande jaar. Dit is vooral te danken aan de productiedaling van 7,7 procent in het eerste kwartaal van 2023.

Daling consumptie

Deze hoge prijzen gaan de consumptie van varkensvlees beïnvloeden. In een eerdere prognose spraken de analisten over een daling van 5,9 procent, maar nu verwachten ze een daling naar 4,5 procent naar 30,4 kilo per persoon. In 2022 was dit 31,2 kilo per persoon. Wel plaatsen ze hierbij de kanttekeningen dat de hoge prijzen alsnog kunnen zorgen voor een sterkere daling.

Minder export

De hoge prijzen hebben ook een negatief effect op de export. De marktanalisten verwachten een daling van 12 procent. De uitvoer naar China neemt verder af, evenals de afzet in Australië, de Verenigde Staten en de Filipijnen vanwege de concurrentie van Braziliaanse en Amerikaanse exporteurs.

Bron: Varkens.nl

Altijd op de hoogte blijven?