Coronavirus hindert export Nederlands varkensvlees
De export naar China is vorig jaar naar recordhoogte gestegen, maar nu gooit het coronavirus roet in het eten voor de Nederlandse export van varkensvlees.
Dat zei Frans van Dongen, directeur Internationale Zaken van de Centrale Organisatie voor de Vleessector, vanochtend tegen BNR Nieuwsradio.
Havenactiviteiten
De haven- en transportactiviteiten liggen volgens Van Dongen grotendeels stil. Het is Chinees Nieuwjaar geweest en op dit moment kunnen veel Chinezen vanwege het coronavirus niet terugreizen na een verblijf bij familie. Daardoor is er te weinig personeel om te lossen en vlees te vervoeren. Met als gevolg dat koelcontainers vol Nederlands varkensvlees in de haven liggen. 'Mensen gaan minder buitenshuis eten, dus onze klanten zijn terughoudender met het invoeren van vlees', verklaarde Frans van Dongen.
Hopelijk tijdelijk
Helemaal stil ligt de import niet. 'Er komt nog wel wat binnen, maar er is inderdaad een – hopelijk tijdelijke – hickup. We proberen het vlees tijdelijk op te slaan, in overleg met de autoriteiten, zodat het later kan worden gelost. Maar we hebben ook al klanten die alternatieven zoeken. We hebben daar meer afzetmarkten. Ons vlees is vier à vijf weken onderweg, dus onze klanten maken de afweging of ze doorgaan met produceren en uitvoeren van vlees voor China', zei hij tegen de radiozender.
Lees ook:
Exportwaarde vlees stijgt explosief
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
CBS: Nederland grootste vleesexporteur EU
Nederland is de grootste vleesexporteur van de EU, gevolgd door Spanje, Duitsland, Polen en Denemarken. In 2020 exporteerde Nederland 3,6 miljard kilo vlees, goed voor 8,8 miljard euro. Dat meldt het CBS in de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor.
Barbecuekoning Jord Althuizen werkt met de heyde hoeve
Barbecuekoning en ’pyro-culinair avonturier’ Jord Althuizen werkt al jarenlang met varkensvlees van de Brabantse boerencoöperatie Heyde Hoeve, die wordt geleid door Tiny Schepers. “Hij is de expert in het grootbrengen van vlees, ik in het bereiden en opeten ervan.”
Quick Ship Programma Mettler Toledo verbetert lead-times
Mettler Toledo Productinspectie presenteert het Configure-to-Order (CTO) Quick Ship Programma van tien tot vijftien werkdagen voor de C33 checkweighers van Garvens en de X33 en X34 X-ray systemen van Safeline. Het programma gaat onmiddellijk van start en garandeert een aanzienlijke verbetering van de lead-times van productinspectie-apparatuur.Hiermee...