Consumentenvertrouwen stijgt verder

21 januari 2014 ANP

Het vertrouwen van consumenten is verder toegenomen. De zogenoemde vertrouwensindex steeg in januari ten opzichte van december met 5 punten tot min 12 punten.

Na juli 2013 verbeterde de stemming vrijwel onafgebroken. Wel zijn er nog altijd meer pessimisten dan optimisten. Over de economie in de komende 12 maanden zijn consumenten al 3 maanden op rij positief. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend. De vertrouwensindex komt van ver; in juli vorig jaar stond de graadmeter nog op min 37 punten. Dat betekent dat er toen 37 procent meer pessimisten waren dan optimisten.

Consumenten waren in januari veel minder somber over de economie dan in de voorgaande maand. De deelindicator 'economisch klimaat' steeg 8 punten en kwam uit op min 6. Dit is de hoogste stand in bijna 3 jaar. Consumenten blijken vooral optimistisch te zijn over de economische situatie in de komende 12 maanden. De indicator die dat duidt, verbeterde in januari met 9 punten en kwam uit op 19 punten. Het oordeel over het economisch klimaat in de afgelopen 12 maanden verbeterde met 7 punten ook fors, maar met min 31 punten is het saldo daar echter nog negatief.

Ook de koopbereidheid van consumenten verbeterde. Deze deelindicator steeg met 4 punten en kwam uit op min 15. Vooral het oordeel over de eigen financiële situatie in de afgelopen 12 maanden was minder negatief. Over hun financiën in de komende 12 maanden waren consumenten vrijwel even somber als in december. Ook vonden ze de tijd bijna net zo ongunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies.

Altijd op de hoogte blijven?