Plezier + resultaat (€) = voldoening (P+R=V)

BuitelaarVan-Egmond-2021-01-illustratie-1

Ondernemer word je niet met als eerste doel om veel geld te verdienen. Belangrijker is het om je hart te volgen en te doen wat je leuk vindt. Dat is onder de gegeven omstandigheden met corona vrij lastig. Wij zijn ervan overtuigd dat plezier in wat je doet en resultaat (€) leiden tot voldoening.

In de laatste editie van Vleesmagazine van 2020 deelden wij met u onze belevenissen in het jaar 2020. We spraken over vasthouden of loslaten van het bestaande overtuigingen en het zoeken van nieuwe wegen. Uit de gesprekken die wij de afgelopen weken met ondernemers voerden, kwam in sommige gevallen naar voren dat ze het plezier in het ondernemerschap waren kwijtgeraakt.

De oorzaken waren divers, maar rode draad was toch wel de enorme complexiteit van het slagersbedrijf. De gebieden waaraan aandacht moet worden geschonken zijn buitengewoon divers: inkoop, assortimentskeuze, productie, het logistieke proces, de hoge eisen van de consument en afnemers, administratie, personeelsbeleid, wettelijke verantwoordelijkheden, financiële zorgen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

‘Gelukkigst in de worstmakerij’

Deze week hoorden we een slager zeggen: ‘Ik ben het gelukkigst als ik in mijn worstmakerij aan het werk ben en mooie producten sta te maken waar ik en mijn klanten blij van worden.’ Deze ondernemer staat met zijn echtgenote aan het hoofd van een middelgrote onderneming met twee productielocaties en meerdere winkels. Het is voor hem ook een manier om zich even af te sluiten van de dagelijkse beslommeringen. Werkweken van 80 uur – en te vaak nog meer – zijn geen uitzondering. Dan kun je nog zo sterk zijn, maar hoe houd je dat nog jaren vol? En leuk… was het al lang niet meer.

'Ik ben het gelukkigst als ik in mijn worstmakerij aan het werk ben en mooie producten sta te maken waar ik en mijn klanten blij van worden.’

een slager

Hij is, zo denken wij, niet de enige. De stap om ondersteuning in te roepen, wordt jammer genoeg vaak niet gezet uit gevoel te falen. Maar toegeven dat je het allemaal even niet (meer) weet, is in onze ogen geen teken van zwakte maar juist een teken van kracht.

Hoe dan wel?

Het bovenstaande is geen pleidooi om ons in te schakelen. Ondersteuning kan op diverse manieren. Zo kunnen andere ondernemers steun ervaren van collega-ondernemers met wie zij hun beslommeringen kunnen delen. Het gaat erom dat een buitenstaander een frisse blik werpt op het geheel.

Jan-Buitelaar-0801

Jan Buitelaar

Jan Buitelaar is de man achter Resultsplus in Bodegraven. Vanuit de dagelijkse praktijk is hij in staat eventuele problemen binnen de bedrijfsvoering te onderkennen en verbeteringen aan te dragen. De exploitatie van een onderneming kent daarbij voor hem geen geheimen.

Door in gesprek te gaan wordt meestal wel snel duidelijk waar het vastloopt. Soms strookt het beeld dat een ondernemer heeft ook niet altijd met de beleving van de medewerkers. Als we met goedvinden van de ondernemer in gesprek gaan met medewerkers komen vaak verrassende zaken naar boven.

Met elkaar

Een ambachtelijk slagersbedrijf run je niet alleen. Uiteindelijk doe je het met elkaar. Het is dan wel belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Wij merken dat het daar nogal eens aan schort. De ondernemer weet (of denkt wel te weten) waar hij naar toe wil, maar vergeet daarin zijn medewerkers mee te nemen. Hoe kun je dan verwachten dat de dingen gebeuren zoals jij dat wilt?

Ook kom je soms ook voor onverwachte verrassingen te staan. Eén van onze klanten werd twee dagen voor kerst plotseling in het ziekenhuis opgenomen. Zijn partner was nog niet zo lang in de onderneming werkzaam en stond voor een schier onmogelijke taak. Echter, zodra bij de medewerkers bekend werd wat er aan de hand was, kwamen er onverwachte krachten op gang. Iedereen zette zijn schouders eronder en zorgde ervoor dat de zaken ‘gewoon’ doorgingen.

Op 1 januari keek de ondernemer (gelukkig weer thuis) terug op een geslaagde eindejaarsperiode. In tijden van crisis zie je mensen verantwoordelijkheid te nemen. Vaak zijn het dan ook nog degenen van wie je het niet direct zou verwachten.

Waarom ondernemer?

De huidige situatie is niet dezelfde als toen u het ondernemerschap aanging. Wat waren voor u de redenen om een onderneming te beginnen dan wel over te nemen? Soms ben je ondernemer geworden tegen wil en dank. Bijvoorbeeld als van je werd verwacht dat je het bedrijf zou overnemen. In de meeste gevallen is de keuze voor het ondernemerschap echter stap die vol overtuiging wordt gezet.

Sleutelwoorden zijn plezier en voldoening in wat je doet. Het geeft voldoening als je als ambachtelijk ondernemer in staat bent om anderen blij te maken door mooie en lekkere producten aan te bieden. Soms wordt het ondernemerschap ingegeven door de hang  naar vrijheid en onafhankelijkheid. In de praktijk blijken deze factoren maar van beperkte betekenis.

gert-jan

Gert Jan van Egmond

Het drijven van een onderneming brengt net zoveel (en misschien zelfs wel meer) verantwoordelijkheden met zich als een functie in loondienst. Natuurlijk is er meer vrijheid in het bepalen van de agenda en de richting waarin je je wilt ontwikkelen, maar er moet dagelijks wel een onderneming worden gerund. Vraag je vooral af waar je ook alweer blij van werd. Als de huidige situatie daar nu ver vanaf staat, is het goed om te kijken hoe je daar weer terug kunt komen.

De formule

De ‘wat dan?’-vraag is vaak leidend bij het nemen van besluiten. Wat als ik afscheid neem van een afnemer die niet betaalt en mij eigenlijk in de weg zit? Wat gebeurt er dan met het resultaat? Pas nog rekenden we voor een klant de gevolgen door als hij afscheid zou nemen van een aantal zakelijke afnemers. Die omzet maakte een substantieel deel uit van de totale omzet. Deze afnemers stelden echter onredelijke eisen en gingen uiteindelijk zover dat ze bijna op zijn stoel gingen zitten. Je kunt dan laten leiden door angst en denken ‘als ze weglopen kom ik misschien in de rode cijfers’. Of je gaat uit van je eigen kracht en neemt afscheid, omdat deze afnemers jouw ideale klant niet zijn.

Natuurlijk gaat dit laatste niet zomaar. Een goed inzicht in de financiële gevolgen is noodzakelijk om hierover een weloverwogen besluit te nemen. Indien zo’n afnemer veel negatieve energie oplevert, zou afscheid nemen ook wel eens de weg kunnen openen naar nieuwe mogelijkheden. Het is op dat moment niet altijd eenvoudig dat ook te zien.

‘In veel gevallen is een goed financieel resultaat het gevolg van plezier en voldoening’

Buitelaar & Van Egmond

In veel gevallen is een goed financieel resultaat het gevolg van plezier en voldoening. Als je zelf met plezier werkt, straalt dat uit naar de medewerkers die dat op hun beurt weer uitstralen naar de klant. Om dat te bereiken is een consequente houding noodzakelijk. Vertrouwen geven is vertrouwen (terug)krijgen. Besteed uit wat je niet leuk vindt. Pak zaken op die energie geven en neem afscheid van de zaken die energie kosten. Dat kost misschien op korte termijn geld, maar betaalt zich op lange termijn dubbel en dwars terug. Onthoud:  Plezier + resultaat (€) = voldoening.

 
Dossiers
Lees ook
Het huwelijksvermogensrecht

Het huwelijksvermogensrecht

Een wijziging in het huwelijksvermogensrecht levert bij ondernemers én juridische professionals nog veel onduidelijkheid op.

KVK-onderzoek naar starten eigen onderneming

KVK-onderzoek naar starten eigen onderneming

Een eigen bedrijf beginnen. Ruim 4 miljoen Nederlanders dromen ervan, maar toch gaat lang niet iedereen de uitdaging aan. Onzekerheid over de inkomsten is een van de belangrijkste redenen om te twijfelen. Eigen baas zijn is een reden om het wel te doen. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KVK).

Tips en tricks voor werken in de slagerij bij hoge temperaturen

Tips en tricks voor werken in de slagerij bij hoge temperaturen

De komende dagen wordt het warm in Nederland. Vandaag en morgen verwachtten meteorologen tropische temperaturen en geldt het Nationaal Hitteplan. Hoe ga je om met de hitte in de slagerij?