@Boerburgertweet maakt doorstart

ROBINBRITSTRA201900814004-600x490

Nederlandse veehouders, tuinders, telers en vissers twitteren collectief via @Boerburgertweet weer over hun dagelijkse werk en leven. Het sociale mediaplatform maakt een doorstart.

@Boerburgertweet bestaat al sinds 2015 en heeft op Twitter 12.000 volgers en op Facebook bijna 20.000. De accounts bereiken dagelijks tienduizenden mensen. De eerste deelnemer deze week is bloemenkweker Roland Duyvesteijn van sierteeltbedrijf Holland Strelitzia in Zevenhuizen (ZH). Duyvesteijn vertelt over de teelt en oogst van de bloemensoort Strelitzia. Volgers van @Boerburgertweet kunnen direct vragen stellen.

De andere weken in juni worden gevuld door een akkerbouwer/pluimveehouder, een fruitteler en een biologische melkveehouder/schapenhouder. Doel van @Boerburgertweet is om de burger beter te informeren over het leven en werk als boer en de keuzes die zij maken. Ook leren burgers meer over de herkomst van hun voedsel en bloemen én krijgen zij op een begrijpelijke manier uitleg over de voedsel- en bloemenproductie.

‘Het is beslist niet alleen halleluja wat de deelnemers laten zien. Ook ‘gevoelige’ onderwerpen zoals het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, antibiotica, de uitdagingen op het gebied van dierenwelzijn worden niet geschuwd’, zegt initiatiefneemster Caroline van der Plas uit Deventer.

Goede mix

Het afgelopen half jaar lag @Boerburgertweet stil, vanwege persoonlijke omstandigheden. ‘Vanaf deze week pakken we gelukkig de draad weer op’, zegt Van der Plas. ‘Mensen vroegen me de laatste tijd vaak wanneer @Boerburgertweet weer zou opstarten. Het werd door velen erg gemist. Ik heb half mei via de sociale media een oproep gedaan om weer nieuwe boeren, tuinders, telers en vissers te krijgen die hun verhaal met de burger via @Boerburgertweet willen delen.’

Die oproep bleek niet aan dovemans oren gericht: ‘We zitten nu alweer tot half november vol en er is een heel goede mix van deelnemers.’ Er hebben zich volgens Van der Plas melkvee-, vleesvee-, kalver-, pluimvee, varkens- en schapenhouders gemeld. Maar ook akkerbouwers, fruittelers en bloemenkwekers. ‘En niet alleen uit de gangbare sectoren, ook biologische boeren, telers en tuinders willen graag meedoen.’ @Boerburgertweet blijft bovendien niet alleen op de boerderij, maar gaat ook het water op. ‘Er hebben zich zelfs een Noordzeevisser en een palingvisser gemeld. Ook zij zullen hun verhaal vertellen.

Verder komen er mensen uit de ‘periferie’ aan bod, zoals dierenartsen, een agrarisch docent en een agrarisch arbeidsbemiddelaar. ‘We willen de agrarische sector zo breed mogelijk laten zien aan de burgers’, aldus Van der Plas.

Boeren wisselen elkaar af

Via @Boerburgertweet wisselen de deelnemers elkaar wekelijks af. Elke boer, tuinder, teler of visser twittert steeds een week lang, elke dag over zijn/haar werk, bedrijf en gezin. ‘Zij geven op een begrijpelijke en tegelijk heel persoonlijke manier informatie en uitleg over hun werk en de keuzes die zij maken. Wij geven hiermee ook een gezicht aan de Nederlandse boeren en verlagen op die manier hopelijk de drempel voor burgers om met boeren persoonlijk contact te zoeken en/of zelf een kijkje te nemen bij een bedrijf.’

Geen onderscheid in type boer of bedrijf

Caroline van der Plas nodigt alle boeren en burgers uit om het Twitteraccount @Boerburgertweet te volgen en roept boeren, die zich willen aansluiten als gasttwitteraar bij @Boerburgertweet, op om zich te melden. ‘Alle voedsel- en bloemenmakers zijn welkom, wij maken geen onderscheid in type boeren of soort bedrijf. Hoe meer twitterboeren, hoe beter’, aldus Van der Plas.

In oktober 2019 kwam @Boerburgertweet ook uit in boekvorm, onder de titel ‘BoerBurgerBoek’. In dit boek staan 21 verhalen van diverse boeren, tuinders en een Noordzeevisser, die tussen 2015 en 2019 meededen aan het sociale mediaproject. Boerburgertweet is via deze link te volgen.

 
Lees ook
De deur niet uit? Doe online inspiratie op!

De deur niet uit? Doe online inspiratie op!

Er is veel veranderd de afgelopen anderhalf jaar. Een van de grootste veranderingen in het dagelijks leven was toch wel dat alles ineens online moest gebeuren. En ook al kan er nu langzaamaan weer meer, de wereld is nog niet de oude. Waar Vleesmagazine je normaal graag tips voor activiteiten had gegeven, hebben we nu deze Online Inspiratiegids, vol...

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

Moet er een heffing komen op vlees? De vraag komt regelmatig voorbij in het nieuws. Volgens Wageningen University and Research kan een heffing op vleesproducten die de overheid doorgeeft aan de veehouder de duurzaamheid bevorderen.

Hoe zorg je ervoor dat nieuwe klanten ook ná corona blijven terugkomen?

Hoe zorg je ervoor dat nieuwe klanten ook ná corona blijven terugkomen?

Veel slagers doen goede zaken tijdens de coronacrisis, dankzij de komst van nieuwe klanten. Hoe zorg je ervoor dat die klanten ook na corona terugkomen? Ga met hen in gesprek, zegt Jessica Hoevenaars van Slagerij Dennis van de Ven in Schijndel. Hoevenaars weet waar ze over praat: vorig jaar werd zij benoemd tot branche erkende meesterverkoper.