‘Bij sanering veestapel ook compensatie nodig voor vleeswerknemers’

vleescao-e1470317469227-272x184-172x116

Zo'n 10.000 boeren komen vandaag bij elkaar in Den Haag. Zij protesteren onder andere tegen het stikstofbesluit en het advies om de veestapel in Nederland in te krimpen. FNV Voedingsindustrie maakt zich ook zorgen. Bij inkrimping van de veestapel valt een deel van het aanbod voor de vleessector weg en vervallen banen.

John Klijn, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ‘Als de overheid boeren uitkoopt, betalen ze dan ook voor compensatie voor vleeswerkers die hun baan verliezen?’

Opvang voor sociale gevolgen

Als door het stikstofbesluit de veestapel inkrimpt, verwacht de vleessector dat tussen de 25 en 40 procent van het aanbod wegvalt. Minder aanbod is minder verwerking van vlees, waardoor er banen komen te vervallen. FNV Voedingsindustrie wil in dat geval dat de overheid de sociale gevolgen daarvan opvangt. Dat kan door compensatie, of bijvoorbeeld een bijdrage voor omscholing of het begeleiden naar ander werk.

[intermezzo: 1]
Lees ook
Boeren in gesprek met burgers tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Boeren in gesprek met burgers tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Tijdens de 4Daagsefeesten in Nijmegen brengen de boeren en tuinders van boerenclub ZLTO het weiland naar de stad. In de Burchtstraat is een weiland gecreëerd waar feestgangers in gesprek kunnen gaan langs de boer.

Boeren protesteren tegen stikstofplannen kabinet

Boeren protesteren tegen stikstofplannen kabinet

Het zal niemand zijn ontgaan. De boeren zijn het niet eens met de stikstofplannen van het kabinet. Vorige week vond een grote demonstratie in Stroe plaats en ook deze week zijn er protesten. De gezamenlijke boerenorganisaties* stuurden het onderstaande persbericht.

FNV-leden akkoord met cao Vleeswaren

FNV-leden akkoord met cao Vleeswaren

Er is een de nieuwe cao voor de ruim 4.500 mensen, die werkzaam zijn in de vleeswarenfabrieken. Een meerderheid van de FNV-leden stemde in met de afspraken die de vakbond en de sector maakten.