Benaming West-Vlaams rood vlees beschermd

10 januari 2017

Het rood ras van West-Vlaanderen is een typisch vleesras dat wordt gefokt op de weiden van de provincie West-Vlaanderen. Het vlees van deze robuuste, roodgekleurde runderen is sinds een tiental jaar aan een opmars bezig en wordt in veel gastronomische restaurants aangeboden als delicatesse. Nu de procedure op Vlaams niveau is afgewerkt, wordt het vlees van het rood ras van West-Vlaanderen bij Europa en de daaropvolgende Europese procedure aangemeld voor de erkenning als Beschermde Oorsprongsbenaming.

Het vlees van de rode runderen is een echte West-Vlaamse specialiteit geworden die zijn plek veroverd heeft binnen de lokale en buitenlandse gastronomie. Door een goede stamboekwerking bleven de specifieke kwaliteiten van deze runderen en hun vlees over de jaren heen bewaard. Het vlees met zijn donkerrode kleur en volle, intense smaak is de laatste jaren erg gegeerd in binnen- en buitenland. In 2012 werd het 'Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen' erkend als Vlaams Streekproduct.

Na dit succes willen de veehouders nog een stap verder gaan en hebben het vlees aangemeld voor de erkenning als Beschermde Oorsprongsbenaming. Concreet betekent dit dat de benaming “Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen” dan beschermd is en enkel gebruikt mag worden wanneer voldaan is aan het productdossier en wanneer alle productiestappen plaatsvinden in West-Vlaanderen.

Zie voor meer informatie de site van de Vlaamse Overheid.

bron: Vlaamse Overheid

 

Altijd op de hoogte blijven?