AH stopt mogelijk met kangoeroevlees

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

ZAANDAM - Albert Heijn stopt mogelijk met de verkoop van kangoeroevlees omdat het niet diervriendelijk genoeg zou zijn. De supermarktketen zet vraagtekens bij de jaagmethoden op kangoeroes.

ZAANDAM - Albert Heijn stopt mogelijk met de verkoop van kangoeroevlees omdat het niet diervriendelijk genoeg zou zijn. De supermarktketen zet vraagtekens bij de jaagmethoden op kangoeroes.

Volgens woordvoerster Anoesjka Asperslagh van Albert Heijn wordt er ’s nachts op kangoeroes gejaagd en worden ze met schijnwerpers verblind. ‘We hebben nog niets besloten, maar beraden ons momenteel wel of we - vanuit het oogpunt van dierenwelzijn - nog wel met de verkoop moeten doorgaan.’

Vraagtekens

Deli Ostrich in het Vlaamse Wingene levert het kangoeroevlees sinds twee jaar aan Albert Heijn. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegenover Meatandmeal.nl nog ‘van niets te weten’, maar zet wel vraagtekens bij de overwegingen van AH.

‘Wat is de grens?’ vraagt hij zich af. ‘Dan kun je ook vraagtekens zetten bij de dodings- en slachtmethoden van varkens, kippen en runderen in Europa.’

Campagne

Australische dierenactivisten voeren al jaren campagne om kangoeroevlees van de restaurantmenu’s en boodschappenlijstjes te krijgen.

De dierenorganisaties hebben foto’s en video’s gepubliceerd waarop te zien zou zijn dat kangoeroes in hun lichaam waren geschoten in plaats van in hun hoofd. In Australië heeft de industrie een code dat kangoeroes met één schot in het hoofd worden gedood, om onnodig lijden te voorkomen.

Strenge eisen

Ook moeten jagers aan andere strenge eisen voldoen. 'Elke kangoeroe-jager moet in het bezit zijn van een vergunning om te mogen jagen. Hiervoor is een diploma vereist, wat blijk geeft van zowel theoretisch als praktische kennis.

Bovendien moeten jagers een zeer hoog kennisniveau hebben van dierenwelzijn, jachtmethoden en vleeshygiëne. De gehele kangoeroejacht staat onder controle van de Animal Welfare Organization of Australia', meldt de website Wildplaza.com.

In delen van Australië zijn kangoeroes overigens een plaag.

Excellent

Albert Heijn verkoopt kangoeroevlees normaal gesproken van oktober tot en met april en had het onder het Excellent-merk in de schappen liggen. Of het exotische vlees terugkeert in de winkels, wordt komende periode een besluit over genomen, zegt Asperslagh.

Dierenwelzijn

Albert Heijn is momenteel veel bezig met dierenwelzijn. Deze week kondigde het concern aan met een nieuwe lijn scharrelvlees te komen, dat twee sterren krijgt van het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming.

Lees ook:

'Dieractivisten besmetten kangoeroevlees expres' (4 mei 2009)

Activisten starten campagne tegen kangoeroevlees (18 april 2007)

'Eet meer kangoeroe' (11 oktober 2007)

AH verkoopt kangoeroevlees (30 oktober 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over kangoeroevlees

Altijd op de hoogte blijven?