Aantal kinderen met voedselallergie stijgt

13 augustus 2012 redactie

voedselallergie kindAMSTERDAM - De laatste decennia stijgt het aantal voedselallergiegevallen bij kinderen, aldus het Amsterdams Medisch Centrum (AMC). De redenen hiervoor zijn onduidelijk.

De prevalentie van voedselallergieën in Europa ligt bij kinderen aanzienlijk hoger (5 tot 8 procent) dan bij volwassenen (1 tot 2 procent). De fluctuaties in de percentages kunnen worden verklaard doordat er in verschillende onderzoeken geen uniformiteit in onderzoeks- en diagnostische methoden is geweest. Hierdoor is vergelijking van uitkomsten niet goed mogelijk.

Aline Sprikkelman, kinderlongarts bij het AMC, en Anne-Fleur Schoemaker, arts-onderzoeker bij het AMC: 'Er is in Nederland en in Europa geen monitoringsysteem voor voedselallergieën. Bovenstaande percentages zijn gebaseerd op eerder gepubliceerde studies.'

Volgens Sprikkelman en Schoemaker neemt niet alleen het aantal kinderen met voedselallergieën toe, ook het aantal ernstige gevallen, bijvoorbeeld waarbij sprake is van een anafylactische schok, lijkt toe te nemen.

'De meerderheid van de kinderen kan na het eerste levensjaar weer koemelkeiwit verdragen. Dit geldt niet voor alle vormen van voedselallergie. Een pinda-allergie blijft vaak een leven lang aanwezig. Onduidelijk is wat de achterliggende mechanismen hiervan zijn', aldus Sprikkelman.

Voedselallergie blijkt op vele fronten nog een onontgonnen gebied. In ons land en in de EU is behoefte aan onderzoek naar de prevalentie, de achtergronden en de diagnose. Het blijkt dat kinderen nog wel eens worden gediagnosticeerd met een allergie terwijl dat niet zo is. Op 1 September gaat dan ook EuroPrevall van start, een vierjarig grootschalig Europees onderzoek in acht EU-landen naar de prevalentie, de oorzaken en de kosten van voedselallergie bij kinderen (0 tot 30 maanden).

Lees ook:
EU-allergie studie van start
Drempelwaarden voedselallergie moeilijk vast te stellen
Nemen voedselallergieen toe of af door novel foods?

Allergy Consortium Wageningen UR

Altijd op de hoogte blijven?