Vleestrend: consument kiest vaker voor dierwelzijn

12 september 2016

Consumenten geven steeds meer de voorkeur aan het kopen van een stukje vlees waarbij in het proces meer aandacht is besteed aan dierenwelzijn. Het maakt hierbij niet uit waar de consument het vlees koopt, bij een full service supermarkt of de discounter, bij een landelijke of een regionale formule. Het belang van dierenwelzijn stijgt. Dit is één van vele conclusies uit de vijfde editie van de vion-consumer-monitor.

Consument kiest voor kwaliteit

Uit het onderzoek onder ruim 2.500 huishoudens van het GfK huishoudpanel blijkt dat een meerderheid van de ondervraagden vlees een belangrijk onderdeel van hun voeding vindt. Maar het is niet meer voor iedereen een vanzelfsprekendheid om het (bijna) dagelijks op het menu te zetten. Als de consument kiest voor een stukje vlees, kiest ze steeds vaker voor kwaliteit.

Populariteit biologische en welzijnskeurmerk

Concepten, die in de ogen van de consument staan voor kwaliteit, zoals biologisch vlees en vlees met een welzijnskeurmerk, worden steeds populairder. Mensen zijn bereid om meer te betalen voor deze concepten. Om te kunnen voldoen aan deze toenemende vraag naar duurzamer vlees is de slachterij van Vion in Groenlo omgebouwd tot een gespecialiseerde locatie voor verwerking van duurzaamheidsconcepten. Vanaf eind september 2016 worden in Groenlo alle varkens van de marktconcepten Good Farming Star en van het biologische concept De Groene Weg geslacht.

Nederlands vlees prima imago

Een ruime meerderheid (60%) van de consumenten vindt dat Nederlands vlees van uitstekende kwaliteit is. Herkomst speelt al een tijdje een belangrijke rol bij de aankoop van vlees en zal naar verwachting in de toekomst nog relevanter worden. Consumenten willen ook steeds vaker meer betalen voor vlees uit Nederland, omdat men vindt dat de boer ook een goede beloning voor zijn werk verdient.

Varkensvlees meest veelzijdig

Uit de Vion Consumer Monitor blijkt tevens dat in de ogen van de consument niet kip, maar varkensvlees het meest veelzijdige stukje vlees is. Varkensvlees is makkelijk te bereiden en er is een gevarieerd aanbod van producten (met een eigen smaak).

  • Vion Consumer

Altijd op de hoogte blijven?