Slavakto 2018

10 december 2018

U bent natuurlijk ook geweest op de afgelopen Slavakto. Even met collega’s praten, misschien wel een mooie prijs in ontvangst nemen, kijken naar trends in de markt, inspiratie opdoen bij kruidenfirma’s, de producten van de vakwedstrijd bekijken, etc. Kortom de Slavakto is een driejaarlijks terugkerend evenement dat je niet mag missen. Daar moet je even vrij voor plannen en hem met je medewerkers gaan bezoeken.

Inderdaad, de beurs was wat kleiner en langzaam en neemt het aantal producten bij de vakwedstrijden ook af, maar eerlijk is eerlijk; gezellig was het wel. Ik begrijp dat een standhouder daar niet staat voor de gezelligheid; er moet wat verkocht worden! Linksom of rechtsom, er moet handel gedaan worden. Welnu dan lijkt me de
doelstelling toch geslaagd want de beste handel doe je in een prettige omgeving. De tijd dat de Slavakto vier hallen besloeg en 6.000 (!) ingezonden wedstrijdproducten telde en 10.000 bezoekers trok in vier dagen ligt ver achter ons en die tijd zal ook niet terugkomen. Er zijn steeds minder slagers dus de spoeling wordt dun. Desalniettemin was het een leuke sfeervolle beurs.

Het Slavakto bestuur heeft geprobeerd om een extra dimensie aan de beurs te geven door de battles bij de wedstrijd van ‘De Leukste Slagerij van Nederland’ Verder was er de uitreiking van ‘De Lekkerste Bal Gehakt’ en de uitreiking van de beker voor ‘Het lekkerste pekelvlees’. Natuurlijk heb ik hier een mening over maar eigenlijk is het veel interessanter om te weten wat uw mening hierover is. Laat het mij maar eens weten.

Waar ik wel een wat uitgesprokener mening over heb, is het feit dat een groep slagers bezig is met het oprichten van een nieuwe club, namelijk de Vereniging van Worstmakende Ambachtelijke Slagers.

Op zich heb ik helemaal niets tegen een club met zo’n titel, integendeel zelfs, maar het jammere is dat het ten koste gaat van het Worstmakersgilde. De beide clubs vissen in dezelfde vijver en zoveel vis zit daar niet in! Ik heb mij (denk ik) goed laten voorlichten maar dat heeft bij mij niet echt het gevoel weggenomen dat er niet een sympathiekere en democratischer oplossing mogelijk was. Nu stapt een groot gedeelte van de leden van het Worstmakersgilde over naar een nieuwe club en krijgen we dus twee clubs met dezelfde doelstelling….jammer! Was dat nu echt nodig? Kon dat niet anders?

Jan Nederhoed
info@nederhoedleek.nl

Altijd op de hoogte blijven?