Nieuwe technologieën stimuleren het leren

29 maart 2019

SVO vakopleiding food vernieuwt haar onderwijs continu, zodat het past bij de manier waarop onze studenten het beste leren. Samen met experts op dit gebied ontwikkelen we nu onze visie op innovatie en starten we vernieuwende pilots waarmee we ons onderwijs verder willen verbeteren.

Virtual reality in het onderwijs

Tegenwoordig zijn er veel nieuwe technologieën die volop kansen bieden. Technieken die zich in andere sectoren al bewezen hebben en die ook in het onderwijs goed bruikbaar zijn. Zo maakt videobellen het mogelijk dat studenten op afstand kunnen leren en minder vaak naar het klaslokaal hoeven af te reizen. Met virtual reality (VR) kunnen we veel praktijksituaties nabootsen. Tijdens examens zou een examinator op afstand met de student mee kunnen kijken in 360 graden-beelden. Door een VR-bril op te zetten, staat een student opeens midden in een slachthuis, of kan hij oefenen met het herkennen van verschillende vleesdelen. Met VR is het alsof je een situatie zelf meemaakt. Onderzoek wijst dan ook uit dat het leereffect van VR hetzelfde is als dat van real life leren.

Het leerproces verbeteren

Natuurlijk onderscheidt SVO zich door haar vakmanschap. We kunnen onze vakdocenten nooit vervangen door virtuele docenten en vleesproducten moet je kunnen ruiken en voelen. Dat verandert niet. Maar nieuwe technologieën zijn wel een mooie aanvulling op ons onderwijs. Het is bovendien een kans om duurzamer les te geven. Een bedrijfsbezoek kan op deze manier ook virtueel en voor product-herkenning hoeven we niet steeds vleesdelen in te kopen. Het belangrijkste is dat we leren op deze manier nog makkelijker maken, op een manier die aansluit bij de belevingswereld van studenten. We starten nu samen met het bedrijfsleven verschillende pilots, onder andere met VR-herkenningstafels. Zo werken we aan de innovatie van ons onderwijs, met als resultaat nog betere slagerijmedewerkers.

Rinus de Rijder
Onderwijsmanager
SVO Vakopleiding Food

Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
Tel. 030-2758101
info@svo.nl | www.svo.nl
Twitter: @SVO_Opleidingen

Lees hier alle SVO-columns

Altijd op de hoogte blijven?