Deel 8: Goodbye Sonja Bakkeren, hello Edith Mastenbroeken (19 november 2008)

 

Wat mijn afvalcoach Edith en ik al een paar weken wisten, is nu ook door Wageningen Universiteit bevestigd. De meest effectieve manier van afvallen is een langdurig programma van intensieve begeleiding.

En… Sonja Bakkeren helpt op de lange termijn niet. 


Wageningen Universiteit onderzocht 39 vrouwen tussen de dertig en 65 jaar met licht tot fors overgewicht en liet gedurende veertig weken drie dieetconcepten op hen los.

Afname

De vrouwen die intensief werden begeleid en meer bewogen vielen het meeste af: gemiddeld 12 procent gewichtsafname. De vrouwen met het minste gewichtsverlies bevonden zich in de zogenoemde Sonja Bakker-groep en de vrouwen die de richtlijnen van het Voedingscentrum volgden. Zij hadden maar een gewichtsafname van vier procent. De Sonja Bakkeraars vielen vooral in de eerste weken veel af.

Opsteker

Dit is een regelrechte opsteker voor de methode waarvoor Edith Mastenbroek en ik hebben gekozen.

Grappig is namelijk dat Edith mij eerder al vertelde dat veel gewichtsconsulenten zich sterk richten naar de inzichten en aanbevelingen van het Voedingscentrum en zij juist niet. Edith gelooft niet in de 'gemiddelde vrouw die per dag 2000 calorieën naar binnen werkt en daar slank bij blijft'. 'Tenzij zij elke dag een akkertje omspit', schreef ze mij. Het Voedingscentrum zou volgens haar bovendien te hoog zitten in de aanbevolen hoeveelheid koolhydraten.

En net als ik, is zij geen groot fan van (de) Sonja Bakker-(methode). Sonja Bakker is gewoon een marketingconcept. Die leuke frisse Hollandse meid in haar gewone WE-kleertjes die de lijnprobleempjes van vrouwen als ik zo goed begrijpt. En ondertussen miljoenen casht voor haar boeken die niets meer zeggen dan dat je je niet moet vol eten met allemaal vette troep....

Vanwege al het bovenstaande is het voor mij dus: Goodbye Sonja Bakkeren, hello Edith Mastenbroeken!

Schema

Om iedereen die nu de geest krijgt, een beetje op weg te helpen: onderstaand schema is het concept dat ik van Edith kreeg en waar ik mij zoveel mogelijk aan probeer vast te houden:


Ontbijt

1 glas thee met melk zonder suiker 

1 glas water 

1 schaaltje magere yoghurt (biologisch) circa 150 gram 

100 gram rood fruit zoals frambozen, aardbeien, aalbessen 

2 eetlepels muesli zonder suiker 

eventueel wat zoetstof 


(zie verder ontbijtvariaties) 


Tussendoor ’s morgens: 

Koffie zonder suiker met cupje halfvolle koffieroom of 

Thee met melk zonder suiker 

2 volkoren biscuitjes 

1 glas water 


Lunch

Salade bestaande uit: 

50 gram sla (alle soorten) 

1 tomaat 

1 stukje komkommer in plakjes 

2 eetlepels vinaigrette (zie bijgaand recept) 

1 zakje tonijnsnippers John West tuna with a twist 85 g) 


Tussendoor ‘s middags 

2 glaasjes rode wijn (bij voorkeur, maar wit of rosé kan natuurlijk ook, de bedoeling is dat je er van geniet) 

Circa 6 kleine blokjes 20+ kaas ( het merk Slankie is heel goed te eten) 


Avondeten

1 stukje biefstuk (circa 100 gram) 

1 eetlepel olijfolie voor de bereiding 

4 opscheplepels sperziebonen of andere groente 

1 schaaltje rauwkost als vervanging van de aardappelen 

Eventueel 2 eetlepels saus voor over het vlees. Kies een sausje waar weinig suikers/koolhydraten in zitten 

2 glazen water 


Tussendoor ’s avonds 

1 kop koffie of thee z.s. met melk 

2 glazen water 

1 appel 



Variaties 


Ontbijt 


In plaats van het yoghurtontbijt kan ik kiezen voor: 


- 2 gebakken eieren met magere bacon + gebakken tomaat 

- 1 volkoren boterham (of 2 lowcarb) met halfvolle roomboter + 1 gekookt ei en 1 kiwi 

- magere kwark met vers rood/blauw fruit: frambozen, aardbeien, bessen, bramen 

- bordje havermoutpap of Brintapap (circa 250 ml halfvolle melk en 4 eetlepels havermout of Brinta + evt. wat zoetstof) 


Tussendoortjes 


's morgens 

 

  • Ontbijtkoek minder suiker 
  • Koffieleutje 
  • 2 volkoren biscuitjes 


‘s middags 

 

  • handje walnoten 
  • handje gemengde noten 
  • 8 olijven 
  • 1 stukje droge worst, bijvoorbeeld chorizo 
  • 1 beker cup-a-soup helder, 1 volkoren soepstengel 
  • handje rauwe worteltjes 
  • stukjes komkommer 
  •  

Lunch 

 

  • rijk gevulde groente-/tomatensoep 
  • rijk gevulde kippen-/groentesoep  2 volkoren boterhammen dun besmeerd met halfvolle roomboter, belegd met tomaat en 1 portie magere vleeswaar 


Avondmaaltijd 

 

  •  stukje mager vlees, vis of kip met 200 gram groenten en schaaltje rauwkost 
  •  bruine bonenschotel met tomatensaus, groente en mager gehakt (circa 4 opscheplepels) 
  •  volkorenpasta carbonara met salade 
  •  Indisch of Thaise schotels met zilvervliesrijst (100 g gekookte rijst) 
  •  Stamppotje zuurkool met 3 aardappelen en 100 gram fricandeau of gekruide varkensreepjes 
  •  Diverse stamppotten bijvoorbeeld spruitjes of boerenkool (vergeet de rookworst, neem een magere vleessoort) 
  •  Maaltijdsoep 


Tussendoor ’s avonds 

  •  Drink water en eet een appel (of ander stuk fruit)

Belangrijk is volgens Edith dat je je moet vastpinnen op het feit dat je deze leefwijze zes maanden tot een jaar kan volhouden. Afhankelijk natuurlijk van hoeveel gewicht je wilt verliezen.

Weegschaal

Tot slot: Ben ik deze week gewicht verloren? Nee. De weegschaal wijst nog steeds 102 aan. Maar dat zegt niets. Ik ben in ieder geval ook níet aangekomen en dat is wel eens anders geweest...

Ach, soms val je een kilo in de week af, soms een paar ons en soms even niets. Het gaat om de lange termijn. Volhouden is het devies. Dat leer ik nu wel.

En trouwens: volgende week weet ik zeker dat er tóch weer wat af is.

Tot volgende keer!

 

Lees ook
Zulttimbaaltjes van kalfswang met truffelgelei

Zulttimbaaltjes van kalfswang met truffelgelei

Schotels gevuld met allerlei soorten ‘sülze’-timbaaltjes werden 40 tot 50 jaar geleden op internationale vakwedstrijden als een van de meest in het oog lopende kwalitatieve slagerskunstwerken beschouwd. Smaak, uitstraling, creativiteit, kleur en vakmanschap waren o.a. de ingrediënten die deze zultproducten op een hoger plan brachten.

Zampone met schokcuttergalantine

Zampone met schokcuttergalantine

In Modena, een stadje in Noord-Italië (Emilia-Romagna), is volgens overlevering de zampone voor het eerst gemaakt. Zampone werd traditioneel tijdens de kerstdis of op oudejaarsavond in combinatie met linzen gegeten.

Ovenschotel  met kippendijen

Ovenschotel met kippendijen

Hans de Goeij is eigenaar van Traiteurslagerij de Goeij in Vianen. Sinds 2020 is hij branche erkende meesterslager. Naast verse vleesspecialiteiten, ambachtelijke vleeswaren en worst uit eigen worstmakerij verkoopt De Goeij verse maaltijden uit eigen keuken, zoals deze eenvoudig te bereiden ovenschotel met kippendijen. Je kan de schotel in eenpersoonsporties...