24 nov.: Vlees maakt aarde toch warmer?

4 januari 2010 Caroline

Hallo Tobias, 


Zo vlak voor aanvang van de klimaattop in Kopenhagen, leek het mij een mooi moment om onze discussie over Vega versus Vlees weer op te pakken. 


Je zult ongetwijfeld ook de toenemende geluiden hebben gehoord dat de verhalen over de opwarming van de aarde door steeds meer mensen in twijfel worden getrokken.

Zo las ik op de website van de NOS waarin een wetenschapper en een scepticus een blog à la de onze hebben, dat de gemiddelde wereldtemperatuur de laatste tien jaar is gedááld, terwijl de CO2-concentratie nog steeds stíjgt. 


Húh? Vraag ik mij dan af. 


Ons is de laatste jaren toch – onder meer door de vegaliefhebbers – voorgehouden dat de stijging van de CO2 júist verantwoordelijk is voor de opwárming van de aarde? Wij zouden toch allemaal massaal vlees moeten laten staan, willen we de aarde behoeden voor de ondergang? 


Sceptisch

Je weet uit mijn vorige blogs dat ik altijd een scepticus was als het over de opwarming van de aarde ging. Maar nu ook weer dehockeystick-affaire naar boven komt, word ik nog sceptischer dan ik al was.

In de hockeystickaffaire bleken klimaatwetenschappers de data over de stijging van de temperatuur op aarde over de laatste honderd jaar te hebben gemanipuleerd. Had men andere en kwalitatief betere data gekozen, dan zou het resultaat een temperatuurdaling zijn geweest. 


Hier lees je er meer over


Nou wil ik natuurlijk niet meteen zeggen dat het streven naar een wat gematigder voedselconsumptie per se slecht is.

Ik vind ook wel dat het allemaal wat minder kan, maar dat geldt voor zoveel dingen. Minder overbodige luxe, minder in de auto stappen, minder jagen op status en succes. Allemaal niets mis mee.

Even terug op aarde komen en goed passen op je omgeving en alles wat je lief hebt, is prima. Wat dat betreft heb je mij ook op het goede been gezet, schreef ik al eerder. 

Maar dat eeuwige gedram over de relatie vlees-CO2-smeltende poolkappen moet nu maar eens afgelopen zijn.

In ieder geval zolang het niet onomstotelijk is bewezen dat het een met het ander samenhangt.

'Warme' ;-) groeten,

Caroline

Altijd op de hoogte blijven?