03/07/09: Wie duwt wie wat door de strot?

4 januari 2010 Caroline

 

Dag Caroline,

Voor ik begin wil ik je even bedanken voor deze dialoog. De vleesindustrie (waartoe ik jou toch mag rekenen) en de vegetarische beweging praten te weinig met elkaar, zeker in Vlaanderen. Extra leuk dat ik nu eens van gedachten mag wisselen met de sector in Nederland. Dank voor je open geest. 


Ik ben ook blij dat je het meteen hebt over wat voor 'jullie' blijkbaar de kern van de zaak is: namelijk dat wij vegetariërs wel mogen éten wat we willen, maar onze keuze níet mogen opdringen aan onze omnivore medemens. 


Laat me beginnen met te zeggen dat wij niemand iets willen opdringen. Als jij hamburgers wilt blijven eten, dan zijn wij de laatste om tofu door je strot te duwen. Maar het is ons toch toegestaan, zo neem ik aan, om jou en andere mensen informatie te geven?

Redenen

Als iemand echt overtuigd is dat iets goed is - en daar degelijke, rationele argumenten voor heeft -  (dus niet zoiets als een religieuze overtuiging), dan mág-ie niet alleen, maar dan móet-ie ook die informatie doorgeven aan anderen.

In het geval van vlees zien (de meeste) vegetariërs een aantal enorm goede redenen om het niet te eten: milieu, dierenwelzijn, de hongerproblematiek en gezondheid. Hebben ze dan niet het recht deze info door te geven? 


Oké, sommige vegetariërs doen méér dan informeren, en gaan preken en duwen en trekken en drammen. Maar dat zijn volgens mij niet onze beste ambassadeurs. De meeste veggies zijn bijzonder vreedzaam en zelfs verdraagzaam.

Zou het niet kunnen dat vleeseters wel héél snel het gevoel hebben dat wij hen iets willen opleggen? Soms heb ik de indruk dat ik vleeseters al met een schuldgevoel opzadel wanneer ik gewoon in hun bijzijn een vegetarische maaltijd eet....


Stél...

Maar goed, ik ga toch even met je mee: stél dat je gelijk hebt en dat wij toch een beetje opdringerig zijn. Stél dat we inderdaad onze vleesminnende medemens effectief willen bekeren tot vegetarisme (of tot minder vlees eten). Zou dat dan zo erg zijn, gesteld dat er wel degelijk grote problemen gepaard gaan met vleesproductie?

Daar wringt misschien het schoentje. Misschien geloof jij niet dat vleesproductie en -consumptie zo noodlottig zijn voor van alles en nog wat.

Nu, ik ga níet met je in discussie over klimaatverandering, vrees ik. Als je nog niet onderkent dat wij mensen de opwarming van de aarde (ook al is die deels natuurlijk) erg versnellen, dan kan ik je alleen maar aanraden om wat meer te lezen.

Meer nog: ik vermoed dat je dat maar zei om te chargeren, en zelf heus wel weet dat dierlijke landbouw veel broeikasgassen uitstoot. En de hele landbouwsector weet dat ook, anders zouden ze niet proberen hun uitstoot te verkleinen.

Te veel vlees

Dat er te veel vlees gegeten wordt voor de gezondheid, daar ga je wel mee akkoord? En dat daar toch wel wat dierenleed en jaarlijks wereldwijd 60 miljard dode dieren mee gepaard gaan? En dat de hoge westerse vleesconsumptie niet veralgemeenbaar is voor de hele wereld, zeker niet wanneer we met negen miljard zullen zijn in 2050? 


Júllie...

Welke argumenten hebben júllie daartegenover om wél vlees te eten? Smaak? Een heel emotioneel argument, niet? En winst natuurlijk ook. Maar erger nog: jullie eten het niet alleen, jullie stoppen ook enorm veel miljoenen euro’s in reclame maken over vlees om te zorgen dat alle andere mensen er ook zoveel mogelijk van eten. Júllie dringen jullie product zo hard op aan de mensen dat het niet gezond meer is. Noch voor het eigen lichaam, noch voor de planeet, noch voor dieren.

Zeg me dan eens, Caroline, wie is het dan die de ander iets in de strot duwt?

Groeten,

Tobias

 

Altijd op de hoogte blijven?