Vlees in de media – week 2-2024

12 januari 2024 Redactie Vlees Unsplash
Slager vertelt over meedoen aan de Grote Grillworsttest, nieuwe producten voor de productie van vleesvervangers en Zuid-Korea neemt definitief afstand van hondenvlees. Het laatste nieuws in de vleessector.

Ambacht

In aanloop naar de keuring van de Grote Grillworsttest spreekt brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers met titelhouder Han Braamskamp, van Keurslager Braamskamp uit Rolde. Waarom moeten slagers deelnemen aan deze wedstrijd? 


Productie en industrie

Voor de productie van vleesvervangers bieden allerlei nieuwe ingrediënten mogelijkheden. De grootste drempels zijn alleen goedkeuring van Novel Food en Consumentenperceptie, aldus Food Agri Business.

Het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuw minimumsalaris voor arbeidsmigranten aangekondigd. Dit heeft gevolgen voor de vleessector, omdat het merendeel van het personeel uit het buitenland komt, meldt FoodBusiness. Voor de Nederlandse varkens- en pluimveevleesmarkt biedt de nieuwe wetgeving mogelijk kansen.

Vlees

Zuid-Korea neemt definitief afstand van een eeuwenoude traditie om hondenvlees te eten. Het parlement van het Aziatische land stemde met een overweldigende meerderheid in met een verbod op het slachten van honden en de verkoop van hondenvlees, dat meldt RTL Nieuws.

In Adformatie een bericht over de nieuwe radiospot van Wakker Dier waar Jumbo in een negatief daglicht wordt gezet. De dierenwelzijnsorganisatie vindt dat Jumbo in tegenstelling tot Albert Heijn, ongegeneerd vlees blijft aansmeren.

Vleesvervangers

Naar aanleiding van het verbod op de naam Droomboter schrijft Gé Lommen in Food Personality een opiniestuk over de benamingen van vleesalternatieven. “Wat minstens zo verwarrend is – en dan niet voor de consument in de supermarkt, maar in de sector zelf – zijn de naamgevingen van bedrijven die vlees produceren en verkopen en bedrijven die juist een alternatief voor vlees – een vleesvervanger – produceren en verkopen.”

In België was er strijd over de benaming van vleesvervangers. Dit is nu opgelost. Er komen geen nieuwe richtlijnen voor de benaming van vegetarische voeding zoals bijvoorbeeld ‘vegetarische kip’, meldt HLN.

Veehouderij

Het aanbod aan vleesvarkens in Europa is groot. De verkoop van het varkensvlees verloopt zowel op de Europese als wereldmarkten moeizaam en tegen lagere prijzen, aldus Pigbusiness.

 

Altijd op de hoogte blijven?