Slagersrecept in vertrouwde handen bij Postma Vleeswaren

15 augustus 2016

Herkomst, kwaliteit en smaak zijn veelbesproken thema’s in de slagerij. Postma Vleeswaren in Haarlem, producent van ambachtelijke vleeswaren, ondersteunt slagers zich optimaal te profileren met hun ambacht en vakmanschap. In een serie vertellen drie slagers over hun samenwerking met Postma Vleeswaren. Deze keer: Perry van den Berg van Keurslagerij Piet van den Berg in Monster.

Perry van den Berg is sinds vier jaar werkzaam in het bedrijf van zijn vader Piet van den Berg, van de gelijknamige Keurslagerij in Monster. Hij is voornemens de zaak over te nemen en ziet een mooie toekomst voor het slagersvak. “Een goede slager maakt echt het verschil, zowel in kwaliteit als in service. Postma Vleeswaren denkt met ons mee over het complete plaatje.”

Perry van den Berg staat nu samen met zijn vader aan het roer van Keurslagerij Van den Berg. Over een paar jaren neemt hij het bedrijf, dat in 1987 door zijn opa is opgericht, over. "De slager van de toekomst moet vooral veel kennis hebben", denkt hij. "De vakman moet overal van weten; van uitbenen tot koken. Je moet actief meedenken en met de klant en verkopen met enthousiasme. Klanten zijn nieuwsgierig naar het verhaal achter het product en willen worden verrast met originele recepten. Een goede slager blijft inspelen op trends. Zelf ben ik een groot liefhebber van barbecue. Voor de slagerij staat een barbecue waarop we gegaarde vleeswaren presenteren, zoals kalfsrollade."

Focus op winkel

Een deel van het assortiment van Keurslagerij Van den Berg wordt in eigen keuken gemaakt. Voorbeelden zijn de grillworst, bloedworst, het gebraden gehakt, rosbief en gegaarde rollade. De slager heeft ervoor gekozen een deel van zijn productie uit te besteden aan Postma Vleeswaren, het bedrijf van de oom en tante van Perry: Ben en Astrid van den Berg. "Jaren geleden hebben we ervoor gekozen de focus iets meer te leggen op de winkel", vertelt Perry. "Een deel van de worstmakerij besteden we uit aan Postma Vleeswaren en dat bevalt ons heel goed. En dat is niet alleen omdat hij familie is", glimlacht de jonge slager.

Een groot voordeel vindt de vakman dat Postma Vleeswaren producten maakt met dezelfde werkwijze en receptuur van de slager. Het familiebedrijf kent veel recepten die al generaties oud zijn. "We houden meer tijd voor de klant over, maar onze producten worden nog steeds naar eigen wijze geproduceerd. Dat is heel fijn", vindt de ondernemer. Vlees dat hij inkoopt bij andere leveranciers, zoals Label Rouge Porc au Grain van Valk Viande, wordt direct geleverd aan Postma Vleeswaren, die er bijvoorbeeld gerookte beenhammen van maakt.

Slagers die producten afnemen van Postma Vleeswaren, kunnen altijd rekenen op de beste kwaliteit en constante producten. Mocht een product eens iets afwijken van de verwachtingen, dan kan er zo bijgestuurd worden, weet Perry. "Dat gebeurt eigenlijk nooit, maar ik vind het wel een groot voordeel ten opzichte van de groothandel. De lijnen zijn kort en de service is heel persoonlijk."

Alle medewerkers van Postma Vleeswaren zijn al eens bij Keurslagerij Van den Berg in de winkel geweest, bijvoorbeeld als ze de bestellingen komen brengen. "De worst- en hammenmakers van Postma zijn echte vakmensen; ze weten alles!", zegt Perry enthousiast. "We weten precies wie onze producten maakt en hoe dat gebeurt. We zijn altijd welkom om een kijkje te nemen in de productie. Postma Vleeswaren gebruikt grote machines, maar gaat nog heel ambachtelijk te werk."

Het Haarlemse bedrijf maakt een breed scala aan producten voor Keurslagerij Van den Berg. Voorbeelden zijn gekookte en gerookte worst, gegaarde pekelbuiken, runderrookworst, bacon, boterhamworst, schouderham, katenspek en casselerrib. Sommige producten worden deels in de slagerij gemaakt en deels bij Postma Vleeswaren, ook dat behoort tot de mogelijkheden. "Onze kipfilet pekelen we zelf, Ben rookt deze voor ons", noemt Perry als voorbeeld. "De worsten komen rauw en bevroren bij ons binnen. Wij koken deze af en hangen ze op. Daardoor hebben we altijd verse worst. Gekookte worst is bij ons een echte hardloper."

Totaalplaatje

Producten die op maandag bij Postma Vleeswaren worden besteld, kunnen donderdags worden geleverd. "Alle producten zijn keurig verpakt; je kan het vlees direct in het verkoopmeubel presenteren", weet Perry. "De hammen hebben een mooi snijvlak voor een optimale presentatie." De betrokkenheid van Postma Vleeswaren bij slagers is groot, ervaart de ondernemer. "Ben denkt mee met het complete plaatje hoe wij als slagerij verder komen. Wij wilden bijvoorbeeld een broodje warm vlees introduceren, Ben heeft daar vorm aan gegeven. Als we meedoen aan vakwedstrijden, helpt hij ons de beste producten te selecteren. Tijdens de Dag van de Slager vorig jaar stond hij bij ons in de winkel hammen uit te benen. Je ziet echt aan hem dat het slagersvak zijn passie is. Als slager willen wij graag het complete verhaal overbrengen op de consument. Het enthousiasme van Ben en zijn team helpt daar zeker bij!"

Over Postma Vleeswaren

Postma Vleeswaren is reeds vele jaren producent van ambachtelijke vleeswaren. De oorspronkelijke slagerij werd in 1910 in het centrum van Haarlem geopend. Eind jaren 70 kwam steeds vaker de vraag van collega-slagers of Postma (bekroonde) vleeswaren voor hen wilde produceren. Als gevolg van stijgende verkopen werd in 1978 de slagerij gesloten en net buiten het centrum van Haarlem een nieuw productieonderkomen in gebruikgenomen. Sinds medio 2001 hebben Ben en Astrid van den Berg het bedrijf overgenomen met behoud van de receptuur en kwaliteit. Postma Vleeswaren heeft zich gespecialiseerd in vleeswaren van onderscheidende kwaliteit voor de slager.

Altijd op de hoogte blijven?