‘Wie wil er nou niet bij dit leuke clubje ?’

Ambachtelijke-slagersvrouwen-Hoofdfoto

De Werkgroep Ambachtelijke Slagersvrouwen is op zoek naar versterking. De ruim twintig leden leren tijdens de samenkomsten altijd veel van elkaar. ‘Er zijn zoveel slagersvrouwen in het land. Dan zouden er toch meer moeten zijn die een leuk clubje zoeken lijkt me’, vindt penningmeester Janneke Zwaard.

Het zijn de vrouwen die het bij de bijeenkomsten van Werkgroep Ambachtelijke Slagersvrouwen voor het zeggen hebben. Even weg van het thuisfront voor een meeting met collega’s, om vervolgens met méér inspiratie en nieuwe kennis terug te keren. Stanneke van Keulen noemt zichzelf een ‘slagersvrouw met een knipoog’.

Ambachtelijke-slagersvrouwen-2-FotoAS4-300x225

De 34-jarige slagersdochter, werkzaam bij Slagerij Keulen in Hulsberg, is nu twee jaar lid van de Werkgroep Ambachtelijke Slagersvrouwen en telkens komt ze als herboren terug na de bijeenkomsten. De meeste leden zijn via hun mannen in het slagersvak gerold en daarom lid geworden. Bij Stanneke van Keulen ligt dat iets anders. ‘Samen met mijn moeder bezoek ik de meetings. We nemen altijd wel producten mee, testen ze en laten elkaar beoordelen. Dat werkt echt heel goed’, aldus Van Keulen die zelf veel in de keuken van het ouderlijk bedrijf werkt.

 

'Voor mij is het mooie van de club dat we allemaal hetzelfde leven leiden'

Alice van der Marel van Slagerij Besteman in Beverwijk

En de werkzaamheden daar nemen toe, omdat vooral de jonge gezinnen niet altijd tijd hebben om te koken en toch op zoek zijn naar gezonde maaltijden. ‘De Chinees of snackbar is natuurlijk niet altijd de oplossing’, beweert Van Keulen. ‘En daarom speelt de slager in deze maaltijdenmarkt een steeds belangrijkere rol. We hebben het als we met de slagersvrouwen bij elkaar zijn erg vaak over maaltijden. Wat zijn de trends en hoe kunnen we hier het beste op inspelen.’

Dagelijks bestuur

Het dagelijks bestuur van Werkgroep Ambachtelijke Slagersvrouwen bestaat uit Alice van der Marel, Janneke Zwaard, Margriet Konijn, Cecile Pouw, Gea Wilbrink en voorzitter Janine van der Geest. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Geïnteresseerd? Stuur een mail naar: info@ambachtelijkeslagersvrouwen.nl

Regels

Gedurende de jaren is het slagersvak complexer geworden. Er komen steeds meer regels waaraan de ondernemers zich moeten houden, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne, maar ook als het gaat om energie-besparing en strengere milieu-eisen. ‘Ook daar spreken we dan over’, zegt Van Keulen bij wie het opvalt dat social media vaak een ‘vrouwending’ is. ‘Dat is natuurlijk niet altijd zo, maar wel vaak. Mannen blijven vaak op de werkvloer in de productieruimte. Terwijl vrouwen in de winkel staan en daarnaast de administratie en social media bijhouden. We bespreken met elkaar hoe we dit het beste kunnen aanpakken.’ Ook het opvolgingsprobleem is een terugkerend thema. Want in de nabije toekomst zullen er slagerijen gaan sluiten, omdat ze geen opvolgers kunnen vinden.

Hetzelfde leven

Alice van der Marel is zelf bestuurslid van de vereniging en enthousiast over de samenwerking. Samen met haar man Kees runt ze Slagerij Besteman in Beverwijk. ‘Voor mij is het mooie van de club dat we allemaal hetzelfde leven leiden. Dat is nogal een connectie die je dan met elkaar hebt’, aldus Van der Marel, binnen het bestuur het creatieve brein. ‘Voordeel is dat we niet gelieerd zijn aan bijvoorbeeld de KNS en daardoor volledig onze eigen koers kunnen varen.’ Ook Janneke Zwaard, van Zwaard slagerij & traiteur in De Lier, ziet louter voordelen. ‘Er zijn zoveel slagersvrouwen in het land. Wie wil er nou niet bij dit leuke clubje ? Het aantal leden neemt iets af, en met name jongere vrouwen zijn dan ook van harte welkom’, zegt Zwaard die in een vorig werkzaam leven tien jaar accountant was. ‘Maar toen ik mijn man leerde kennen ben ik hem in het bedrijf gaan ondersteunen. Ik heb me sterk gemaakt voor een traiteurtak in de slagerij en om die reden ook bij de Werkgroep Ambachtelijke Slagersvrouwen terechtgekomen. We leren veel van elkaar en iedereen maakt zo ongeveer hetzelfde mee. Dat schept een band,’ aldus de penningmeester van de club.

Zes keer per jaar

Zo’n zes keer per jaar komen de leden van de werkgroep bij elkaar. Dit kan in de vorm van een workshop zijn, maar ook een bedrijfsbezoek of stedentrip. De leden bezoeken elkaars bedrijf of komen op uitnodiging bij leveranciers die hun nieuwe producten demonstreren. De praktijk is een belangrijke pijler in de bijeenkomsten, die worden georganiseerd door het bestuur. Op 11 november 2019, hebben ze zelfslachtende slager Herman ter Weele in Oene bezocht.

Ambachtelijke-Slagersvrouwen-janine-661762

Voorzitter Janine van der Geest

De werkgroep Ambachtelijke Slagersvrouwen bestaat nu 34 jaar en huidig voorzitter Janine van der Geest schoof in 2006 aan. ‘Nadat ik als meewerkende echtgenoot en mede-ondernemer enige tijd fulltime actief was in onze slagerij merkte ik dat de branche erg mangericht was aan ondernemerzijde. Het lidmaatschap van onze vereniging biedt voor mij tegenwicht in deze situatie. Contact en collegialiteit met vrouwen die in vergelijkbare functie actief zijn binnen de slagerij vind ik heel belangrijk,’ zo schetst ze het belang van de vereniging.

Dossiers
Lees ook
Belastingdienst helpt ondernemers bij administratie

Belastingdienst helpt ondernemers bij administratie

Ondernemers kunnen hun belastingszaken op drie manieren regelen. Via administratiesoftware, via een fiscaal dienstverlener of via de website van de Belastingdienst. Maar welke manier past bij welke ondernemer? De Belastingdienst geeft advies.

Investeren: ja of nee?

Investeren: ja of nee?

Wanneer ik in ons bedrijf rondloop en ik zie wat er aan apparatuur aanwezig is, denk ik wel eens terug aan hoe de situatie was bij onze start 27 jaar geleden. Wij namen een moderne en goed ingerichte slagerij over, zoals het toen omschreven werd door de verkoper. ‘

De deur niet uit? Doe online inspiratie op!

De deur niet uit? Doe online inspiratie op!

Er is veel veranderd de afgelopen anderhalf jaar. Een van de grootste veranderingen in het dagelijks leven was toch wel dat alles ineens online moest gebeuren. En ook al kan er nu langzaamaan weer meer, de wereld is nog niet de oude. Waar Vleesmagazine je normaal graag tips voor activiteiten had gegeven, hebben we nu deze Online Inspiratiegids, vol...