Voedingswaarde vleeswaren

15 maart 2011 Vivie Brandligt

In vleeswaren zitten veel goede voedingsstoffen. Vlees bevat eiwitten, vetten, koolhydraten en verschillende vitamines en mineralen. 

Zo zijn eiwitten belangrijk als bouwstof voor je botten, spieren en bloed. Vetten zijn de brandstof voor het lichaam en leveren essentiële vetzuren, maar ook vitamine A, D en E. Vlees bevat ook het mineraal ijzer wat weer goed is voor het vervoer van zuurstof in bloed. Koolhydraten zijn de energie voor het lichaam en de brandstof voor de hersenen.

Natuurlijk hebben alle goede dingen ook een keerzijde. Teveel is namelijk nooit goed, bijvoorbeeld teveel vet. Vleeswaren zijn een belangrijke bron van gezonde voedingsstoffen, maar ook vleeswaren eet je met mate. Zorg voor een uitgebalanceerd voedingspatroon, zodat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Variatie in je eten is daarvoor erg belangrijk. De schijf van vijf is een goed middel om te ontdekken of jouw voedingspatroon gebalanceerd is. Ook als je een dieet volgt, hoef je vleeswaren niet te laten staan. Er zijn immers volop vleeswaren met een aangepaste samenstelling, zoals magere vleeswaren en vleeswaren met minder zout. Overleg met je diëtiste over de mogelijkheden.

Altijd op de hoogte blijven?