Viaanse stoofschotel
Hans de Goeij is eigenaar van Traiteurslagerij de Goeij in Vianen. Sinds 2020 is hij branche erkende meesterslager. Naast verse vleesspecialiteiten, ambachtelijke vleeswaren en worst uit eigen worstmakerij verkoopt De Goeij verse maaltijden uit eigen keuken, zoals deze eenvoudig te bereiden Viaanse ovenschotel.
Foto’s: Herbert Wiggerman
Ingrediënten
- 12 sjalotten
- 2 winterpeen
- 4 teentjes knoflook
- 1500 g stooflappen
- zout
- kruidnagel
- versgemalen peper
- 3 el olijfolie
- 80 g boter
- 8 plakken ontbijtkoek
- 4 el maïzena
- 1000 ml runderbouillon
- 6 blaadjes laurier
- 500 g kastanjechampignons
Bereiding
- Pel en snipper de sjalotten. Schil en snijd de wortel in stukken.
- Pel en snijd de knoflook fijn.
- Snijd de stooflappen in grove blokjes en bestrooi ze met zout en peper.
- Verwarm olie en boter in een pan en bak de runderlappen om en om goudbruin.
- Voeg de groente toe en laat ze circa 5 minuten smoren.
- Voeg de bouillon, ontbijtkoek, appelstroop en de laurierblaadjes toe en breng het geheel aan de kook.
- Maak een papje van de maïzena met wat water of bouillon en roer dit door het mengsel.
- Laat circa 4 uur, tegen de kook aan, garen (dit kan natuurlijk ook in een afgedekte bak
in de combisteamer - 100% vocht). - Snijd de champignons in partjes en stoof ze circa 15 minuten mee.
- Breng op smaak met zout, kruidnagel en peper.
- Voor een complete maaltijd kan je er nog voorgekookte krieltjes door doen of presenteer met sperzieboontjes en aardappelpuree.
Voeg voorgekookte krieltjes toe voor een complete maaltijd
Dossiers
Meer over
Lees ook
Fuet met hazelnoot
Fuet is het Spaanse woord voor lange dunne droge worst. Traditiegetrouw is de smaak een beetje zoet en ook een beetje pikant. Maar eigenlijk kan je er veel kanten mee op.
Verrassend én lekker: Gebraden picanha met dille-kappertjesjus van de barbecue
Wil je eens echt goed uitpakken met een lekker stuk barbecuevlees? Ga dan voor picanha. Dit stuk vlees is het driehoekige staartstuk van een rund. Doordat dit deel van de koe weinig beweging krijgt, is het vlees botermals.
‘Steeds meer vraag naar dry-aged halal vlees’
De inrichting van slagerijen is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Er is meer ruimte voor zelfbediening, meer vraag naar luxe en ambachtelijke producten en de afhaalslager is geïntroduceerd. Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Berkay Çapaci van Slagerij NES.