Nieuwe stek poelier-slagerij Van den Heuvel

8 augustus 2023 Janneke Vermeulen Koos Groenewold

Toen twee jaar geleden het pand van de buren te koop kwam te staan, hoefden de slagersbroers Christian en Berry van den Heuvel niet lang na te denken. Acht maanden lang werd er verbouwd, maar het resultaat mag er zijn: een compacte werkruimte, extra koelmogelijkheden, een sfeervolle winkel én een aparte spoelkeuken.

Vijftien jaar lang was poelier-slagerij Van den Heuvel één deur naast de huidige locatie gevestigd. “Eigenlijk zaten we al een tijdje tegen een verbouwing aan te hikken. Na vijftien jaar krijg je natuurlijk wel wat mankementen. De koelingen bijvoorbeeld, die waren wel wat verouderd. En toen kwam het pand naast onze winkel te koop te staan. Wij huurden onze locatie en wilden graag kopen, dus toen hebben we onze kans gegrepen. Het kwam precies mooi uit,” vertelt Christian van den Heuvel (48 jaar). In 2021 kwam de koop rond, en in het voorjaar van 2022 werd de verbouwing gestart. “Voorheen zat hier een reisbureau, dus er moest wel één en ander aangepakt worden.”  

Twaalfde generatie

Poelier-slagerij Van den Heuvel winkel Binnen acht maanden werd het reisbureau, een hoekpand aan het eind van een grote winkelstraat in het centrum van het Gelderse Wijchen, omgetoverd tot de moderne poelier-slagerij die het nu is. (© Koos Groenewold)

Binnen acht maanden werd het reisbureau, een hoekpand aan het eind van een grote winkelstraat in het centrum van het Gelderse Wijchen, omgetoverd tot de moderne poelier-slagerij die het nu is. “Gelukkig hebben we al die tijd onze zaak gewoon kunnen draaien terwijl we intussen een oogje in het zeil konden houden bij de verbouwing. Dat is het voordeel van een verhuizing naar de buren. Uiteindelijk zijn we maar een paar dagen dicht geweest: op oudejaarsdag hebben we de deuren van ons oude pand gesloten, en op 5 januari zijn we hier geopend,” aldus Christian. Hij runt de zaak samen met zijn broer Berry. Ze zijn de vierde generatie poeliers in de familie Van den Heuvel en de twaalfde generatie die werkt in de kippenhandel. In 1982 werd in Wijchen net buiten het centrum de eerste winkel geopend door de ouders van Christian en Berry; in 2007 verhuisde de zaak naar het centrum. Christian en Berry kwamen in 1997, beiden met een SVO-diploma op zak, in de zaak van hun ouders werken. Ongeveer tegelijkertijd werd besloten om een tweede winkel te openen, in het nabijgelegen Grave. “Die was van een klant van ons, maar hij kon geen opvolging vinden. Toen hebben wij die zaak overgenomen,” aldus Christian. In het begin waren beide ouders nog betrokken en vader neemt nog altijd een deel van de administratie op zich. Maar sinds een jaar of vijftien runnen de broers de zaak samen met hun beider vrouwen. Christian en zijn vrouw Ilse staan vooral in Grave; Berry en zijn vrouw Claudia runnen voornamelijk de zaak in Wijchen. 

De productie voor beide winkels vindt plaats in (of eigenlijk: achter) de zaak in Wijchen en wordt aangestuurd door Berry. “Maar we doen het natuurlijk niet alleen, we hebben zo’n dertien mensen in dienst. Vooral de fulltime personeelsleden werken hier al lang. Hoe dat komt? Het is een gezellig team, de sfeer is goed. En ik denk dat ook meespeelt dat wij makkelijk zijn. Als medewerkers bijvoorbeeld een dagje vrij willen, dan weten we daar altijd wel een mouw aan te passen” aldus Berry.  

Compacte ruimte

toonbank Poelier-slagerij Van den Heuvel Poelier-slagerij Van den Heuvel verkoopt meer dan honderd verschillende kipproducten. (© Koos Groenewold)

Ook bij de verbouwing kwam die praktische instelling goed van pas: “We hadden wel wat wensen over de inrichting. Zo wilden we een compacte ruimte zodat we niet te veel meters hoefden te maken tussen de winkel en werkruimte. En een aparte spoelkeuken, die was voorheen altijd in de werkruimte. Dat was echt niet praktisch,” vertelt Chris­tian. Via een leverancier kwam Koeltechnisch Buro Midden Nederland op hun pad. “Zij hebben toen onze ideeën overgepakt en zijn ermee aan de slag gegaan.” Zowel het ontwerp van de nieuwe zaak als de uitvoering van de verbouwing zijn gedaan door Koeltechnisch Buro Midden Nederland. Het resultaat is een sfeervolle, ruime winkel met daarachter een strakke en compacte werk­ruimte. Daarin bevinden zich onder andere de worstmakerij, koeling en vriesruimte. De worstmakerij, helemaal achterin de zaak, kan bovendien dienst doen als extra koelruimte. Christian: “We hebben een kastje hier hangen dat de temperatuur regelt. Zo’n extra koeling is handig voor de feestdagen en andere drukke tijden.” 

Groot succes

koeling Poelier-slagerij Van den Heuvel Zowel het ontwerp van de nieuwe zaak als de uitvoering van de verbouwing zijn gedaan door Koeltechnisch Buro Midden Nederland. Het resultaat is een sfeervolle, ruime winkel met daarachter een strakke en compacte werkruimte. (© Koos Groenewold)

Het pand is ook flink verduurzaamd bij de verbouwing, op advies van Koeltechnisch Buro Midden Nederland. Christian vertelt: “Zo hebben we een warmtepomp die gekoppeld is met de koeling. Voor het koelmeubel met de vleeswaren hangt een strokengordijn en voor de andere koelmeubels in de winkel hebben we nachtafdekkingen. Verder komt de vriezer uit in de koeling, zodat je geen kou verliest als je de deuren opent. Ook handig is dat het winkelpersoneel makkelijk bij de koeling kan via drie kleine deuren tussen de winkel en de koeling.” De schuifdeur naar de koeling is ook fijn: “Een gewone deur is toch een obstakel bij het openen,” vindt Christian. Zijn broer heeft zich onder andere gericht op het type vloer. Hij vertelt: “Ik ben bij andere slagerijen gaan kijken om me te oriënteren. Uiteindelijk kwamen we uit op een soort epoxyvloer: mooi dicht en vlak, maar toch niet glad.”     

De shoarmapakketten kunnen klanten op zaterdag zelf pakken en die lopen als een trein

En de aparte spoelkeuken? Die kwam er ook, gelegen tussen de winkel en de werkruimte. “Geen afwas meer in de werkruimte, dat is superfijn,” zegt Christian. Claudia, de vrouw van Berry en tevens mede-eigenaar, vult aan: “De hele verbouwing en verhuizing zijn een groot succes. In het begin was het even zoeken, maar al snel had iedereen z’n draai gevonden.” Ze staat voornamelijk in de winkel in Wijchen en doet deels de administratie. “26 jaar geleden ben ik hier als zaterdaghulp begonnen. En toen werd ik verliefd op de zoon van de baas. Tja, the rest is history.”

Claudia heeft in de loop der jaren net als veel andere slagers de vraag naar gemaksproducten zien groeien: “Maaltijden en kant-en-klaarproducten, zoals soep, lasagne, nasi, bami en stamppotten lopen goed. Ook in de zomer verkopen we veel stamppotten, zoals andijvie en raapstelen.” Veel maaltijden worden in huis geproduceerd, maar ook de Italiaanse traiteur uit het dorp maakt een deel van het assortiment, van maaltijdsalades kip-pesto tot gevulde wraps. Zelfs voor de tiramisu kunnen klanten in de winkel terecht.

Specialiteit

worst maken Poelier-slagerij Van den Heuvel De worstmakerij, helemaal achterin de zaak, kan ook dienst doen als extra koelruimte. Erg handig tijdens de feestdagen en andere drukke tijden. (© Koos Groenewold)

“Maar mensen komen hier ook echt voor de huisgemaakte worst en natuurlijk de kip, van oudsher onze specialiteit. Vroeger ging het vooral om kippenpoten en -filets, maar nu hebben we meer dan honderd verschillende kipproducten, zoals gemarineerde lapjes, huisgemaakte saté en kippompoentjes.”

Voor elke categorie (kip, vlees en kant-en-klaar) is in de winkel een aparte koeling ingericht. Christian: “Eigenlijk uit nood geboren, want Koeltechnisch Buro Midden Nederland werkt met standaardmaten. Maar we zijn er erg blij mee. Nu staat de temperatuur in alle drie de koelingen gelijk afgesteld op twee graden, maar we zouden bijvoorbeeld die van het zelfbedieningsmeubel wat hoger kunnen zetten. Dat willen we nog testen.”     

Het zelfbedieningsmeubel was sowieso even zoeken, zowel voor klanten als voor de eigenaren. Claudia: “Wat werkt wel en wat werkt niet; dat moesten we even in de vingers krijgen. De shoarmapakketten kunnen klanten op zaterdag zelf pakken en die lopen als een trein. Maar ook de borrelhapjes en bakjes filet americain doen het goed in het zelfbedieningsmeubel. Net als de kant-en-klaarproducten en maaltijden natuurlijk.” 

Geraniums

uitbenen Poelier-slagerij Van den Heuvel (© Koos Groenewold)

Voor de toekomst staat de volgende generatie Van den Heuvel al klaar: zoon Sem van Berry en Claudia en zoon Delano van Christian en Ilse hebben wel interesse. Beiden hebben een SVO-opleiding afgerond en werken al mee in de zaak. “Heel fijn natuurlijk. Al moeten ze ook nog een hoop leren hoor, af en toe voeren we hier pittige discussies met elkaar,” aldus Claudia. Ze is benieuwd hoe de verkoop zich de komende jaren zal ontwikkelen: “Ik kijk weleens rond op websites van andere slagerijen, hoe zij de online verkoop inrichten. Dat lijkt me best ingewikkeld namelijk. Ook voor ons valt er dus nog een hoop te leren.” Gelukkig hoeven de broers en hun vrouwen nog lang niet met pensioen. Claudia lacht: “We zitten nog lang niet achter de geraniums. Die vind ik trouwens niet eens mooi.”

Apparatuur 
Koelmeubels: Koeltechnisch Buro Midden Nederland
Vacuümvuller: Frey
Afwasmachine: Winterhalter
Tafelmenger: Buffalo
Weegschaal: Bizerba
Snijmachines: Bizerba

Leveranciers
Hems B.V.: varken, kip, kalkoen
Vleeshandel Willems: varken, rund
Elings Meat Products: rund

Altijd op de hoogte blijven?