Meat Café: 'Bij vakman wil consument meer betalen'

Meat Cafe

´Bij de vakman wil de consument meer betalen voor een stuk kwaliteitsvlees´. Dat zei Ad Bergwerff, voorzitter Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) donderdagmiddag in het vierde Meat Café, dat deze keer online de deuren opende. De paneldiscussie richtte zich op de vraag hoe een reële vleesprijs de keten verder kan verduurzamen en hoe de consument dit ziet. De organisatie was in handen van het COV.

Minister Carola Schouten gaat een eerlijke vleesprijs, een verbruiksbelasting op vlees onderzoeken en heeft eind september organisaties uitgenodigd hierover mee te denken. Dit schreef zij in een brief aan de Tweede Kamer. Onder leiding van moderator Jeen Akkerman werd gistermiddag ingegaan op dit onderwerp in het jaarlijkse Meat Café, dat vanwege corona op een  andere wijze plaatsvond. Bezoekers konden thuis de discussie vanachter hun laptop volgen en online vragen stellen. Aan tafel zaten behalve Ad Bergwerff van de KNS ook Roland van Loon (Van Loon Group) Pier Vellinga, voorzitter TAPP (True Animal Protein Price Coalition) coalitie en Hendrik Hoeksema, bestuurder ZLTO.

Vleestaks

Voorzitter Jos Goebbels van De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) liet voorafgaand aan de discussie weten dat de COV ook graag onderzoek doet naar een reële vleesprijs. Cruciale vraag hierbij is of de overheid daar, bijvoorbeeld met een vleestaks, een rol in moet spelen of dat de prijsontwikkeling overgelaten moet worden aan de markt. Feit is volgens Goebbels dat de verduurzaming in de keten doorzet en dat daarmee hogere kosten gemoeid zijn. Ergens zal daar dus iets in moeten gebeuren.

Winkelprijs

Pier Vellinga is er heel helder in. Hij is van mening dat de maatschappelijke kosten van vleesproductie, zoals de effecten hiervan op milieu en gezondheid, verdisconteerd moeten worden in de vleesprijs. ‘Het gat tussen de kosten die gemaakt worden en de winkelprijs is veel te groot’, aldus Vellinga. ‘Het kan niet van de een op de andere dag, maar er moet wel echt iets gebeuren. Onderzoek van ons heeft uitgewezen dat 62 procent van de consumenten bereid is meer voor vlees te betalen.’

Markt bepaalt

Roland van Loon vindt dat de prijsontwikkeling van vlees iets is dat de markt bepaalt. ‘We moeten er niet een productgroep uithalen waar dan een extra belasting, in dit geval een vleestaks, voor gaat gelden. We vinden het als Van Loon wel heel belangrijk dat vlees zo duurzaam mogelijk geproduceerd wordt en we kijken ook niet weg van ontwikkelingen op het gebied van vleesvervangers.  We mikken op beide sporen en gaan voor kwaliteit.’ Ad Bergwerff is het eens met Van Loon. ‘Het is goed om naar de echte vleesprijs te kijken, maar doe dat dan ook met andere assortimentsgroepen. Wat mij opvalt is dat de consument bewuster wordt en daardoor de weg naar de vakman makkelijker vindt en daar ook meer wil betalen voor vlees.’

Boeren

Hendrik Hoeksema vindt het onderzoek doen naar ‘true pricing’, prima. Hij is bovenal van mening dat de boeren een goede prijs moeten ontvangen voor hun aandeel. ‘Zij investeren zo enorm veel in duurzaamheid , maar zien dat lang niet altijd terug. Ik ben in principe tegen een vorm van vleestaks, maar mocht die er toch komen dan moeten deze extra gelden naar de boeren en dus volledig terug de keten in’, bepleit hij. Pier Vellinga vindt dat degene die het meeste vlees eet, ook de grootste bijdrage zal moeten leveren. ‘Vlees is nu te goedkoop, de maatschappelijke kosten die ermee gepaard gaan zie je niet terug in de prijs.’

Burger versus consument

Op de door Jeen Akkerman geponeerde stelling dat ‘de consument investeringen in duurzaamheid op waarde kan schatten’, zijn de meningen in het goed nagebootste café verdeeld. Roland van Loon constateert dat de burger anders acteert dan de consument. Eenmaal bij het schap wordt toch nog vaak voor de goedkoopste variant gekozen. ‘De consument kan het allemaal niet geheel op waarde schatten, het is goed om ze beter te informeren. Een eventuele heffing op vlees is echter geen goede prikkel’, laat hij weten.

Klik op foto voor vergroten.

Meat-Cafe-Ad-IMG-2718-300x225

Duurdere vlees

Ad Bergwerff (l) vraagt zich ook af of de consument, op het moment dat het er op aankomt, bij het supermarktschap wel kiest voor het duurdere vlees. ‘Je ziet wel een trend naar iets minder vaak vlees eten, maar als er tóch voor gekozen wordt moet het hoogwaardig geproduceerd zijn in een korte keten. En dan kom je uit bij de slager-vakman.’ Voor Pier Vellinga kan een vleesheffing wel degelijk een goed instrument betekenen. ‘De transitie om boeren om te laten gaan, gaat immers miljarden kosten.’ Kosten in verband met milieuschade, dierenleed en volksgezondheid moeten volgens hem leiden tot een eerlijke, hogere, vleesprijs. De TAPP Coalitie heeft een plan ontwikkeld voor een eerlijke vleesprijs om zo in 10 jaar (of sneller) alle milieukosten op te nemen in de prijs van vlees (true price).

Monster met vele hoofden

Voorzitter Jos Goebbels van het COV concludeerde na afloop van de discussie dat eerlijke prijsvorming van vlees 'een monster met vele hoofden' is. 'Wij zien als COV een heffing niet zitten, omdat het de de keten te veel verstoort. Wel zien we een rol voor de overheid in normerende zin', sloot hij de discussie af.

Lees ook
KNS legt eindvoorstel cao Slagersbedrijf neer bij vakbonden

KNS legt eindvoorstel cao Slagersbedrijf neer bij vakbonden

Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en vakbonden FNV en CNV Vakmensen overleggen al enige tijd over een nieuwe cao voor het slagersbedrijf. Eind april legde KNS een eindvoorstel neer bij de vakbonden.

Lancering platform Werken in de Slagerij

Lancering platform Werken in de Slagerij

Vandaag, op 12 april 2021, start De Week van de Slager met de lancering van Werken in de Slagerij. Dit platform toont carrièrekansen in de slagersbranche. Door middel van een online campagne, met slagers in de hoofdrol, maken jongeren en werkzoekenden kennis met de veelzijdigheid van het slagersvak.

Inschrijving Spareribs Trophy 2021 geopend

Inschrijving Spareribs Trophy 2021 geopend

Leden van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) kunnen zich inschrijven voor de Spareribs Trophy 2021. Woensdag 2 juni keurt een vakjury alle inzendingen. Dat maakt de brancheorganisatie voor slagers bekend op de website.