Laagdrempelig hybride slagersproducten maken
PREMIUM
Plant4Texture is verkrijgbaar in poeders en in palen. De palen zijn een voorbereide emulsie die direct met het vlees kunnen worden verwerkt tot hybride producten. Ze kunnen samen in de gehaktmolen verkleind worden.
Vier jaar werkten KNS, SVO en Wageningen University & Research aan Plant4Texture. Door dit basisproduct, dat bestaat uit plantaardige en ei-eiwitten, te mengen met vlees kan de slager eenvoudig hybride slagersproducten maken. Ideaal voor de almaar groeiende groep flexitariërs, zegt Jacques Rijk van KNS.
Waarom besloot KNS zich te storten op hybride producten?
Het werk van KNS is gericht op het toekomstbestendig maken van de slagerij. We zien al jaren een trend waarbij mensen minder vlees willen eten. 70 procent van de consumenten noemt zichzelf flexitariër. Dat merken de KNS-leden natuurlijk ook. Onze adviescommissie vroeg ons daarom na te denken over een manier waarop deze klanten, die minder dierlijke producten willen eten, kunnen worden bediend. Zo kwamen we op het idee om een receptuur te ontwikkelen waarmee slagers zelf hybride producten kunnen maken. Dat idee hebben we gepresenteerd tijdens onze ledenvergadering in 2018. Onze leden waren positief en gingen akkoord met de ontwikkeling van Plant4Texture.