Japanners laten Nederland kennismaken met Kobe Beef

5 april 2023 Christiaan van Beemen

Begin februari vond de Kobe Beef Matinee plaats in Amsterdam en Rotterdam. Met dit evenement liet het Wagyu Master Consortium uit Japan de Nederlanders kennismaken met het alom geprezen Kobe-rundvlees. Om het exclusieve Wagyuvlees te promoten werd alles uit de kast gehaald.

De gloednieuwe eetzaal van Restaurant Fred in Rotterdam vulde zich op maandag 6 februari met horeca-ondernemers en mensen uit de vleesbranche. Daar werden zij welkom geheten door Michitaka Kawahisa van het Wagyu Master Consortium en presentator Pepijn Ornstein, die Kawahisa’s woorden moeiteloos vertaalde naar het Nederlands.

In een omstandig dankwoord aan de aanwezigen verwees Kawahisa naar de bijzondere band tussen Japan en Nederland: “Ik ben vereerd dat jullie hier zijn om onze beste producten te proeven en dank jullie uit de bodem van mijn hart voor deze kans. Ik ben trots dat ik mag bijdragen aan de vriendschappelijke relatie tussen Japan en het koninkrijk Nederland. Een relatie die vier eeuwen geleden tot stand kwam, toen Japan nog werd geregeerd door de shogun en de samoerai. In die tijd kreeg Nederland als enige westerse land toestemming van de shogun om handel met ons te drijven. Maar genoeg over het verleden, we zijn hier om jullie kennis te laten maken met twee bijzondere ingrediënten uit de Japanse keuken: Kobe beef en Hakutsuru sake, een sake die speciaal ontwikkeld is om de Kobe nog beter tot z’n recht te laten komen.”

Exceptionele marmering

Kobe Beef Matinee_Foto Christiaan van Beemen_2

Kobe beef is afkomstig van het Japanse zwarte Tajima-ras. Het Kobe-rundvlees is de enige Wagyu-soort waarbij gegarandeerd kan worden dat het niet gekruist is met andere rassen. Het vlees wordt geroemd om de exceptionele marmering. Vanwege de vergrijzing in Japan wordt de afzetmarkt in het land van herkomst steeds kleiner. Daarom kreeg het Wagyu Master Consortium van de Japanse overheid de opdracht het Kobe-rundvlees in andere landen te promoten. Om in Europa te beginnen bij Nederland.

Voor de bereiding van het vlees werden kosten noch moeite gespaard. In Rotterdam bereidden chefs Dick Middelweerd (twee Michelinsterren) en Fred Mustert (twee Michelinsterren) en de Japanse Wagyu-specialist en chefkok Kenji Oya ieder twee gerechten. Een dag eerder werden de gerechten in Brasserie Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel bereid door Mustert, Oya en chefkok Michiel den Hartogh.

Ambassadeurs

Net als het rundvlees waren ook de andere ingrediënten én de bereidingen van uitzonderlijk niveau. Het resulteerde in gerechten als Kobe Beef met oester en kaviaar, een rouleau van Kobe Beef-tartaar met foie gras en Kobe Beef met truffel, agnolotti en een heldere ossenstaartbouillon. In het slotwoord sprak Tetsunori Tanimoto, de directeur van een organisatie die Kobe Beef promoot, de hoop uit dat de aanwezigen ambassadeurs worden van Kobe Beef. Dat werd bevestigd met een daverend applaus.

Altijd op de hoogte blijven?