Door de groene puntjes jalapeño en de geel-oranje blokjes cheddar krijgt deze grillworst een mooie snit en aanzicht. De karakteristieke smaken van de beide hulpstoffen geven de worst een lekker pittige smaak.

Langzaam maar zeker heeft de jalapeñopeper een plaatsje veroverd in onze kruidenkast. Dat is niet verwonderlijk want het is een heerlijk pikante peper, die ook nog eens mooi kleurt in vlees of worst. Datzelfde geldt voor de cheddar. Deze typische kaassoort, die z’n oorsprong heeft in Engeland, heeft een mooie karakteristieke oranje kleur en is iets pittiger dan bijvoorbeeld onze jong belegen kaas. Al met al vormen jalapeño en cheddar een prima combinatie om wat lekkers van te maken.

Jalapeño cheddar grillworst ingrediënten (© Koos Groenewold)

U kunt de grillworst prima maken van uw standaard grillworstdeeg. Als er toch grillworst op het programma staat, kunt u makkelijk 10 kilo grillworstdeeg apart houden, om hier eenvoudig grillworst met jalapeño en cheddar van te maken. 

Bereiding

Jalapeño cheddar grillworst Jan Nederhoed (© Koos Groenewold)

Verwerk 4 gram jalapeñopepers per kilo en 150 gram (dat is dus 15 procent) cheddar door de grillworstmassa. Ik snij de cheddar in blokjes. Dat vind ik mooier dan doordraaien, maar eerlijk is eerlijk: doordraaien is makkelijker en sneller. Stop de grillworst op en knoop het af of clip het met een anderkleurig clipje of touwtje, zodat u het later makkelijk terug kunt herkennen. Het proces van koken, afkoelen en afbakken gaat uiteraard precies zo als bij de andere grillworstsoorten.
Zoals u eerder hebt kunnen lezen in Vleesmagazine kunt u de jalapeño en cheddar ook prima verwerken in barbecueworstjes, of in een vers worstje of saucijsje, al dan niet vegetarisch. En wat dacht u van een jalapeño-cheddarbal?

worst vullen Jalapeño cheddar grillworst (© Koos Groenewold)

De jalapeñopeper kan uiteraard ook gebruikt worden zonder de combinatie met de cheddar. De peper laat zich prima verwerken in een pikant worstje (spicy), eventueel in combinatie met knoflook of knoflookpasta (spicy garlic). Of doe eens gek en maak een jalapeñoburger met bruine rum; verassend lekker en totaal iets anders.

Jalapeño cheddar grillworsten (© Koos Groenewold)  

Altijd op de hoogte blijven?