Zonvarken in assortiment Jumbo

13 juni 2023 Redactie Vleesmagazine Jumbo

Dierenwelzijn en minder impact op het milieu staan centraal bij Zonvarken. Zeven producten van dit innovatieve concept komen in de schappen van supermarktketen Jumbo te liggen. Hiermee wil Jumbo inspringen de groeiende behoefte aan kwalitatief hoogstaande vleesproducten, met extra aandacht voor dierenwelzijn en duurzaamheid.

Alle producten hebben het 3 sterren Beter Leven keurmerk, maar Zonvarken gaat verder dan de criteria die het keurmerk voorschrijft.  Bij het ontwerp van de stallen op de boerderijen is zoveel mogelijk rekening gehouden met het natuurlijke gedrag van varkens. De biggen blijven langer bij de moeder, namelijk acht weken. Ook blijven zij gedurende hun leven samen met hun broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes.

Zonvarken

Alle Zonvarkens krijgen circulair voer dat bestaat uit rest- en retourstromen van levensmiddelen, aangevuld met vitaminen en mineralen. De daken van de stallen zijn voorzien van sedumplantjes. Omdat dit de leefomgeving van vogels, vlinders en andere insecten aantrekkelijk maakt, versterken de daken de biodiversiteit rondom de boerderij. Op de boerderij worden de mest en urine direct gescheiden en uit de stal verwijderd. Dit draagt samen met het gebruik van minder eiwit in het voedsel bij aan de luchtkwaliteit voor de dieren en de boer.

Jumbo start met de verkoop van hamlappen, filetlappen, schnitzels, varkensoesters, shoarma, procureurlappen en speklappen van Zonvarken. Naarmate Zonvarken verder uitbreidt, groeit het aantal verkooppunten en start Jumbo met de verkoop van Zonvarken vleeswaren. Zonvarken is er blij mee. “Vanuit de gedachte dat dingen anders zouden kunnen en moeten, is op alle onderdelen gekeken naar hoe het beter kan”, zegt August Offenberg van Zonvarken. “Beter voor de dieren, de natuur en de boer. We zijn dan ook heel blij met deze stap van Jumbo. Door de lange termijn samenwerking kunnen we blijven investeren en meer Zonvarken boerderijen opzetten. En daarmee hopen we dat steeds meer klanten van Jumbo kunnen genieten van varkensvlees van Zonvarken.”

Redenen Jumbo

Naast het vernieuwende karakter zijn de goede smaak en kwaliteit van het vlees voor Jumbo reden om samen te werken met Zonvarken. Frances Franken, Commercieel directeur van Jumbo licht toe: “We bieden onze klanten graag lekkere, verse en onderscheidende producten van dichtbij. Dit kan alleen in nauwe samenwerking met onze Nederlandse boeren en telers. Zonvarken laat zien dat dierenwelzijn, natuurinclusief werken en een gezond verdienmodel voor de boer hand-in-hand gaan. Dit past goed in de ambitie van Jumbo om steeds meer duurzamere producten, die gemaakt zijn met aandacht voor mens, dier en natuur, toe te voegen aan ons assortiment. We zijn er dan ook trots op dat we dit mooie concept bij Jumbo introduceren. Tegelijkertijd kunnen we de ervaringen en resultaten van Zonvarken gebruiken om verdere stappen te zetten in onze versketens.”

Marijke de Jong, programmamanager bij De Dierenbescherming is enthousiast over Zonvarken: “Zonvarken is 3 sterren Beter Leven gecertificeerd en geeft met mooie oplossingen, zoals familiehokken, invulling aan de behoeftes van de varkens. Ook liggen alle varkens op stro en kunnen ze altijd naar buiten. Daarnaast behouden de varkens hun krulstaart wat aangeeft dat zij het kennelijk qua klimaat, voeding, gezondheid en gedrag goed naar hun zin hebben. Doordat de boerderijen met 25 of 50 zeugen kleinschalig zijn opgezet, heeft de boer de ruimte om de varkens de benodigde aandacht en zorg te bieden.”

Meer weten over Zonvarken? Voor Vleesmagazine schreef Theo Haerkens dit jaar het artikel 'Zonvarken - Circulair geproduceerd varkensvlees uit een frisse stal'.
Naar het artikel

Altijd op de hoogte blijven?