World Meat Congress: Swinkels zoekt dialoog

13 augustus 2012 Edwin Rensen

BUENOS AIRES - 'Meer en nog betere samenwerking met maatschappelijke organisaties is van wezenlijk belang voor de kalfsvleessector.

BUENOS AIRES - 'Meer en nog betere samenwerking met maatschappelijke organisaties is van wezenlijk belang voor de kalfsvleessector.'

Dit advies gaf Henny Swinkels, Director Corporate Affairs van de Nederlandse VanDrie Group, deze week tijdens een presentatie op het World Meat Congress in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Topfunctionarissen uit de internationale vlees- en retailbranche verdiepen zich deze week in het actuele thema: Vlees in een duurzame wereld. Als vertegenwoordiger van de wereldmarktleider in kalfsvlees was Swinkels uitgenodigd zijn visie te geven op het dierenwelzijn in de praktijk.

Beter Leven

De VanDrie Group werkt nauw samen met de Dierenbescherming aan het verbeteren van het welzijn van vleeskalveren. Begin 2009 mocht de kalfsvleesintegratie het Beter Leven-kenmerk in ontvangst nemen als erkenning voor de welzijnsvriendelijke manier van omgaan met kalveren. De Nederlandse Dierenbescherming is een kritische organisatie met oog voor de realiteit. 'Ik durf te zeggen dat deze welzijnskoepel echt invloed heeft op het leven van onze dieren', zo hield Swinkels zijn gehoor van vleesspecialisten voor. Aan de andere kant helpt de waardering van de Dierenbescherming de VanDrie Group om zich op de internationale kalfsvleesmarkt te onderscheiden.

In zijn toespraak constateerde Swinkels dat dierenwelzijnsorganisaties in Nederland steeds meer aanhang krijgen, terwijl het ledental van natuurbeschermingsorganisaties juist terugloopt. En reden temeer om de dialoog te blijven voeren. Niet alleen met de zogenoemde non-gouvernementele organisaties, maar zeker ook met burgers, consumenten, boeren en niet te vergeten de media. Luisteren, inleven in wat anderen beweegt, meedoen in de discussie en vooral transparant zijn in de communicatie. Het zijn voor Swinkels voorwaarden om inhoud en invulling te geven aan het begrip ‘license to produce’. 'De vleessector leeft niet op een eiland, maar is deel van de maatschappij waarin elke partij zijn eigen belangen nastreeft.'

Lees ook:
World Meat Congress live op internet (24 september 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over het World Meat Congress


 

Altijd op de hoogte blijven?