Winnend recept Gouden Slagersring: Vink Vitaal

4 april 2016

Bekijk hier het winnende recept van de Gouden Slagersring: De Vink Vitaal van Ron de Kwant van slagerij De Kwant in Hank.

Ingrediënten

Grondstoffen

• Plakjes dun gesneden vlees (zowel rund- als varkensvlees is geschikt voor een rolletje/vink).

• 1 kilo gepasteuriseerd heel ei (vloeibaar).

  • Ingrediënten per kilo
  • • gepasteuriseerd ei
  • • 25 gram plantaardige olie
  • • 30 gram keukenzout
  • • 150 gram aardappelpureepoeder (koud aan
  • • te maken)
  • • 150 gram geraspte kaas
  • • 10 gram gemengde verse worstkruiden zonder zout
  • • 500 gram bloemkoolroosjes
  • • 500 gram sperziebonen fijn gesneden
  • • 500 gram wortel
  • • 400 gram paprika, diverse kleuren
  • • 100 gram lente-ui

Bereiding

• Groenten schoonmaken, wassen en fijn snijden (5 of 8 mm-structuur), zodat deze door de vulhoorn passen.

• Vervolgens de groenten 3 minuten stomen in de steamer of in kokend water.

• Afspoelen met koud water en uitlekken. Vervolgens de verse worstkruiden door de groenten vermengen en terugkoelen tot 4 °C.

• Olie en zout aan het gepasteuriseerde ei toevoegen en vervolgens de pureepoeder doorkloppen met als laatste de geraspte kaas.

• 10 minuten wachten op de gewenste lobbigheid en dan de groenten doormengen tot een goede verdeling.

• Afvullen in nylondarmen kaliber 60 tot 65 plat gemeten, afhankelijk van de gewenste dikte van de vink.

• Afgaren in kookketel of steamer op 90 °C tot een kern van 80 °C.

• Snel terugkoelen en opslaan 2-4 °C.

• De darm kan nu van de vulling worden verwijderd en de worsten kunnen geportioneerd worden.

• Omwikkel deze met een plakje vlees naar keuze, eventueel gekruid of gemarineerd en zet vast met vinkengaren of cocktailprikker.

Tip/motivatie

• Past in de huidige trend van minder vlees en meer groenten.

• Deze vegetarische vulling kan ook als schijf gebakken worden.

• Voor rolladevulling: deeg 1 cm dikte vacumeren en garen op 90 °C.

• Voor vinken: om en om bakken in boter of olie ± 10 minuten.

Altijd op de hoogte blijven?