‘Hou je waf(f)el’

5 mei 2023 Paul van Trigt Herbert Wiggerman
foto: Herbert Wiggerman

Grondstoffen
Kookworst-, boterhamworst-, barbecueworst-, of grillworstdeeg

Hulpstoffen per kilogram grondstof
Eventueel naar eigen inzicht toevoegen: gefruit uitje en/of speciale kruiden, zoals peperdecoratie- of Italiaanse mix

Bereiding

  • Wafelijzer invetten met iets olie.
  • Van worstdeeg met ijsschep bolletjes maken van 40 à 50 gram en in ongeveer drie minuten goudbruin en gaar bakken in ingevet wafelijzer.
  • Product direct warm serveren of twee uur koelen in winkel en vervolgens gekoeld opslaan of presenteren.

Tips

  • Als koude of warme snack acht minuten in oven opwarmen op 130 ˚C.
  • Serveren met saus naar keuze, zoals bijvoorbeeld Joppie-, curry-, bearnaisesaus of mayonaise.
  • Zeer lekker en opvallend product op braderieën en festivals, naast de hamburgers, beenham en barbecueworst.
  • Maak de wafels niet te groot omdat het bakken anders te lang gaat duren en zo het risico van een onvoldoende gaar product ontstaat.
  • Gebruik voor het invetten van het wafelijzer geen olijfolie vanwege de kans op smaakafwijkingen.

Geschiedenis

De gouden slagersring is alom bekend als een prestigieuze slagersvakwedstrijd. Deze wedstrijd is in 1946 ingesteld door de Gelderse vakpers – de voorloper van het huidige vakblad ‘Vleesmagazine’. Deze vakwedstrijd is geconcentreerd rondom innovatie en vernieuwing. Voor de slagerij kan dit mogelijk interessante producten opleveren. Een belangrijke slagerij-gerelateerde voorwaarde is dat ingezonden producten ten minste 30 procent vlees bevatten. Deze wedstrijd is daarom vandaag de dag nog steeds een uitstekende gelegenheid voor slagers en worstmakers om zelfbedachte innovatieve producten te laten beoordelen en zo kans te maken om de gouden slagersring te winnen.

In het afgelopen jaar heeft de KNS, met medewerking van de Broederschap Gouden Slagersring, de organisatie op zich genomen. Tijdens Slavakto 2022 is bekendgemaakt wie van de vijf genomineerden het winnende slagersproduct heeft gemaakt. De winnaar, Theo Beerens uit Eindhoven, staat al jaren aan de top bij innovatiewedstrijden zoals de Gouden slagersring. Dit jaar won hij met een eigentijds en bijzonder mooi product, met de naam ‘hou je waf(f)el’. Het is een ambachtelijke en tegelijkertijd eenvoudig te bereiden vlees- c.q. worstspecialiteit.

Altijd op de hoogte blijven?