VS aan China: 'Stop vleesboycot

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

WASHINGTON - De VS wil dat China de importstop opheft die vorige week is ingesteld voor 7 varkens- en kippenvleesverwerkers.

WASHINGTON - De VS wil dat China de importstop opheft die vorige week is ingesteld voor 7 varkens- en kippenvleesverwerkers.


De US Food Safety and Inspection Service (FSIS) heeft in een brief aan de Chinese overheid de testresultaten opgevraagd die geleid hebben tot deze vleesboycot. 


Salmonella

Volgens het Centrale orgaan van de Kwaliteitsbewaking, Inspectie en Quarantaine in China is salmonella gevonden in bevroren kippenvlees van Tyson Foods. Ook zouden er residuen van groeiverbeteraars en anti-parasitaire diergeneesmiddelen in bevroren kippenpoten zitten die verscheept zijn door Sanderson Farms.


Onder de vleesboycot vallen ook gezouten varkensingewanden van Triumph Foods en diepvries producten van Cargill Meat Products (varkensribstuk), Intervision Foods (kippenpoten) en Van Luin Foods USA (varkensoren).


'Veilig te eten'

Volgens de American Meat Institute (AMI) kunnen alle rauwe agrarische producten enige bacteriën, waaronder salmonella, bevatten.


De organisatie noemt dat normaal en stelt dat dit ook is toegestaan onder USDA-regelgeving. Juist ook omdat deze producten bedoeld zijn om onder hoge temperaturen te worden bereid. Volgens AMI-directeur Patrick Boyle zijn de producten gewoon veilig te eten.


Varkensziekte

De boycot lijkt een nieuwe stap in de koude voedseloorlog tussen de VS en China en komt net op een moment dat de geheimzinnige varkensziekte vorige week alleen al zeker 40.000 varkens heeft gedood. Een importstop maakt dat de Chinese bevolking nog moeilijker aan varkensvlees kan komen.


Lees ook: 

China bant Amerikaans vlees (17 juli 2007)


Weer vleesrecall in VS (17 juni 2007)


Illegaal Chinees kippenvlees naar Europa (24 april 2007)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over China

Altijd op de hoogte blijven?