Voorstelling Slachtvisite headliner op nieuw festival in Noord-Brabant

6 april 2023 Redactie Vleesmagazine
Foto: Peergroup

Live een varken uitbenen voor het publiek. Dat gebeurt in de voorstelling Slachtvisite van Peergroup. De voorstelling is een van de hoofdacts op het nieuwe festival BIJT! Kunst over voedsel in de Cultuurfabriek De Noordkade in Veghel.

Het locatietheatergezelschap had al langer de wens om met deze spraakmakende voorstelling het land in te gaan. “Een reprise in het zuiden, in het hart van de varkenssector, op een plek waar ‘voedsel in het DNA zit’, is de theatermakers van Peergroup op het lijf geschreven”, luidt het persbericht.

Slachtvisite

Slachtvisite beleefde eind 2021 haar première in De Molkfabryk in Burgum. De voorstelling deed direct veel stof opwaaien. Twee slagers beenden te midden van het publiek met grote zorgvuldigheid een biologisch varken uit. Het resultaat werd de volgende dag, aansluitend op een nieuwe uitbeensessie, in een 5-gangendiner geserveerd aan het publiek bij die voorstelling. Zo kreeg iedereen in Burgum steeds het slagerswerk van de avond ervoor opgediend. Tijdens het uitbenen luisterde en keek het publiek via projecties op de wanden naar het verhaal van onze huidige voedselindustrie. Een verhaal dat inzichtelijk maakt hoe onhoudbaar deze is geworden.

“We moeten ons allemaal voeden en iedereen doet dat op zijn eigen manier. Met de voorstelling Slachtvisite willen we een dialoog op gang brengen over wat we eten en hoe dit eten gemaakt wordt,” vertelt Dirk Bruinsma, artistiek directeur en bedenker van de theatervoorstelling Slachtvisite. “Als je weet wat je eet, weet je ook wat dit voor jouw omgeving betekent. Die boodschap brengen wij op een onderhoudende en gezellige manier tijdens BIJT! in Veghel, in het hart van de varkenssector.”

BIJT! Kunst over voedsel

Theaterdirecteur en directievoorzitter van de Cultuurfabriek in Veghel Harry Vermeulen  kwam kijken bij Slachtvisite in Burgum en wist meteen: deze voorstelling moet naar Veghel. Anderhalf jaar later is in zijn Cultuurfabriek een nieuw voedselfestival rondom Slachtvisite ontstaan: BIJT! Kunst over voedsel. Dit festival vindt plaats van 28 juni tot en met 9 juli aan de Noordkade in Veghel.

Vermeulen: “Veel mensen zijn bezig met het vraagstuk over ons dagelijks eten en drinken, waar dat vandaan komt en hoe het -ook in de toekomst- geproduceerd moet worden. Niet alleen wereldwijd, maar ook in onze directe omgeving. De verhalen, emoties en denkbeelden over ons voedsel geven we graag -letterlijk- een podium op onze Noordkade, een plek waar voedsel in het DNA zit. Bijzondere theatermakers, kunstenaars, musici en ‘chefs’ nemen je tijdens BIJT! 12 dagen lang mee in hun inspirerende en soms kritische kijk op voedsel.”

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?