‘Vleesprijzen blijven onder druk staan voor boeren’

De vraag naar varkens-, rund- en kalfsvlees blijft dalen doordat mensen steeds minder vlees eten. Net als afgelopen jaar staat daar een ruim aanbod tegenover, waardoor de vleesprijzen onder druk blijven staan. Dat voorspelt ABN AMRO in een eind december gepubliceerd rapport over de agrarische sector.

Een daling van de productie zorgt volgens de bank bij Nederlandse varkenshouders voor een licht prijsherstel in de tweede helft van 2016. Deze stijging zet door in 2017, maar het blijft volgens de bank lastig om een gezond en stabiel rendement te halen.

Boeren en vissers in andere sectoren krijgen het in 2016 en 2017 beter dan dit jaar. De prijzen voor melk, groente, fruit en vis zullen, na de overwegend stevige daling van afgelopen jaar, weer iets stijgen. Voorspelt de ABN AMRO.

Volgens de bank zijn de perspectieven voor melkveehouders, groente- en fruittelers en vissers gunstiger dan afgelopen jaar. Waar in 2015 de prijzen gemiddeld met 10 procent daalden, volgt volgend jaar een prijsstijging van 1,5 procent. Voor 2017 voorziet ABN AMRO gemiddeld 2 procent hogere prijzen. De groei van de wereldhandel en een positiever ondernemersklimaat in Nederland zijn volgens de bank redenen voor de prijsstijging.

Melkveehouders kunnen naast de duurdere melk ook profiteren van de lage kosten van voer. Fruittelers profiteren op hun beurt van de lagere productievolumes binnen Europa. De vis werd afgelopen jaar al duurder betaald door een combinatie van minder aanbod en een gezond imago. ABN AMRO voorziet dat vissers ook in 2016 op hogere prijzen kunnen rekenen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Het bijzondere vlees van varkenshouder Jaap Frerichs

Het bijzondere vlees van varkenshouder Jaap Frerichs

Noem hem geen biologische varkenshouder. “Want dat ben ik niet”, zegt boer Jaap Frerichs resoluut. Frerichs houdt varkens op zijn eigen wijze. Dat houdt in: op een zo goed en gezond mogelijke manier met je dieren omgaan. Want alleen zo krijg je het beste stuk vlees, is zijn heilige overtuiging.

Pilot ammoniak en geur meten op een varkensbedrijf

Pilot ammoniak en geur meten op een varkensbedrijf

Momenteel loopt er een pilot bij varkensbedrijf VeVar voor het meten van ammoniak- en geurstoffenemissie. Uit de eerste resultaten blijkt dat in elk geval de amoniakemissie goed te meten is met sensoren. Dat meldt Connecting Agri and Food, de begeleider van de pilot.

Fikse stijging vleesprijzen

Fikse stijging vleesprijzen

In de eerste helft van dit jaar zijn de vleesprijzen flink gestegen. Vooral rund- en kalfsvlees is aanzienlijk duurder geworden, met een prijsstijging van ruim 14 procent.