Vleeskunst geveild voor Chabot Museum

27 december 2018

In 't Ambachtshuys in Rotterdam-Hilligersberg veilde veilingmeester Hugo Borst drie kunstwerken van slager en vleeskunstenaar Jan Willem Tol. De werken brachten ruim 5.000 euro op voor het restauratiefonds van het Chabot Museum. Dat meldt RTV Rijnmond

De varkenskoppen waren gemaakt van paté. "We hebben mallen, net als een cakeblik, in de vorm van een varken", vertelt Jan-Willem aan RTV Rijnmond. "Die beleg je met een deeg, dat is de huid van het varkentje. Daar gaat een grof patédeeg in. Dan moeten alle randjes eraf gesneden worden en dan moet 'ie helemaal mooi afgegarneerd worden."

B.Tol & Zn

Jan Willem Tol werkt alweer zo'n 20 jaar in het familiebedrijf Slagerij B.Tol & Zn. Jan Willems overgrootvader startte het bedrijf in 1910. De naam veranderde in D. Tol toen grootvader Dirk het roer overnam en vervolgens weer terug in B. Tol toen vader Bas de eigenaar werd. Jan Willem heeft de B behouden. ""Mijn vader heeft in de 100 jaar dat we bestaan ruim 50 jaar in het bedrijf geïnvesteerd, hij verdient het dat de 'B' blijft", zo staat op de website te lezen. Sinds 2012 mag de slagerij het predicaat hofleverancier voeren. 

De inrichting van de slagerij dateert van 1954 en is uniek met onder andere roestvrijstalen deuren, een opvallende chromen kroonluchter en een granieten vloer met logo. Grootvader Dirk was een groot kunstliefhebber. In de slagerij zijn verschillende kunstwerken aanwezig. Ook bouwde hij een verzameling van schilderijen en beeldhouwwerken op, een deel van de kunst is opgenomen in de huiscollectie van het huidige Chabotmuseum.

Bekijk hier de reportage van de veiling van de vleeskunstwerken van Rtv Rijnmond.

Beeld: Screenshot reportage Rtv Rijnmond

 

 

Altijd op de hoogte blijven?