Vlees in de media | week 47-2023

1 december 2023 Pixabay
Henri Savelkouls over zijn onderneming, te veel PFAS in onze voeding en Europese crisissteun voor Vlaamse biologische vlees- en pluimveehouders. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Slagers

Pigbusiness gaat langs bij Henri Savelkouls. Hij begon in 2002 met vleesverkoop vanuit zijn garage. Inmiddels heeft hij een winkel die wekelijks 450 klanten trekt. 's Winters gaan er zeven vleesvarkens over de toonbank, 's zomers zijn dat er negen.

Een bijzonder jubileum van Slagerij Verhoef. De slagerij bestaat inmiddels 100 jaar. “Het is een passie en het moet je gegeven zijn”, zegt slager Cor Verhoef tegen 1Almere. Passie en liefde voor het vak is volgens hem noodzakelijk.

Slagerij Bigmans in Gorredijk bestaat 25 jaar. Eigenaren Mona en Luit Krol vertellen aan Sa! over hun onderneming. “Het vlees moet kwalitatief goed en vers zijn.” De wens van de consument is erg belangrijk en het echtpaar wil klanten gevarieerd en gezond te laten eten.

Vleesvervangers

Hoe kan de aarde in 2050 voldoende proteïne produceren om 10,5 miljard mensen te voeden? Het Nederlands-Zwitsers bedrijf Alver denkt, samen met de Universiteit Wageningen, een oplossing gevonden te hebben in de Chlorella micro-alg, aldus Change Inc.

De populariteit van vleesvervangers blijkt te stagneren. Toch scoren de vleesvervangers in vergelijking met vlees minder slecht, zegt Ruud Conijn van NielsenIQ tijdens de Free From Food Expo in RAI Amsterdam. Food+Agribusiness doet verslag. 

Veehouderij

In de loop van januari 2024 mogen de Vlaamse appeltelers, biologische vlees- en pluimveehouders en producenten van geitenmelk de uitbetaling verwachten van de Europese crisissteun, meldt Bio Journaal. De stijging in energie- en voederkosten hebben het afgelopen jaar geresulteerd in verminderde bedrijfsresultaten.

Ander nieuws

Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. We krijgen via voedsel zelfs ruim drie keer zoveel binnen als via drinkwater.

Iona Mulder studeerde geschiedenis en rechten, maar wilde op een andere manier bijdragen aan mensenrechten. Ze verkoopt nu met The Good Spice duurzaam verbouwde specerijen met een eerlijke prijs voor de boer. Zij vertelt Foodbusiness hoe haar aanpak werkt.

Altijd op de hoogte blijven?