Vlees in de media | week 24-2023

16 juni 2023 Pixabay

Niet alle personeelsleden Bolscher Vleesfabriek blij met met omschakeling naar eiwitfabriek, onderzoek naar omschakeling naar Beter Leven-kip en drukte bij slagers vanwege zomers weer. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Slagers

Slagerij Zeegers gaat dicht. “Zo’n besluit gaat je niet in de koude kleren zitten. Maar trekken aan een dood paard heeft ook geen zin”, vertelt eigenaar Dennis Zeegers aan het Brabants Dagblad. Het bedrijf helemaal ter ziele laten gaan wilde hij voorkomen en sluit daarom zijn slagerij.

Slagerij Broekhuis in Haaksbergen bestaat tien jaar en slager René vierde dit op 11 juni met de buurt, vrienden en klanten. Matthijs Prins van RTV Sternet was aanwezig en deed verslag van het jubileum.

Keurslagerij Jaap Oosterbeek is failliet, meldt De Stentor. Eigenaar Vincent Bos heeft zelf het faillissement aangevraagd. De hoge energiekosten, huur en personeelskosten in combinatie met persoonlijke omstandigheden heeft tot deze keuze geleid.  

BBQ

De gemeente Amstelveen raadt de ‘Zwitserse methode’ aan tijdens het barbecueën voor het voorkomen van geuroverlast, roetneerslag en gezondheidsklachten. Volgens een lokale slager wordt het vlees daar niet lekkerder van. NH Nieuws doet verslag over zijn mening.

Afgelopen weekend was het druk bij slagerij Linderman in Almelo. “De telefoon blijft rinkelen. En dan komen daar nog de online bestellingen bij. Natuurlijk heeft dat met het mooie weer te maken”, zegt slager Gerard Plattje tegen Tubantia.

Wetenschappers waarschuwen voor het bereiden van vlees op de barbecue. “Het is namelijk bekend dat voedsel dat op hoge temperaturen wordt bereid, het risico op kanker vergroot”, meldt Scientias. In een nieuwe studie is een voorheen onbekend mechanisme ontdekt dat verklaart waarom dit zo is.

Vleesindustrie

De eigenaren van de Bolscher vleesfabriek in Enschede willen hun bedrijf transformeren naar een eiwitfabriek, maar dat besluit valt volgens het FD slecht bij sommige personeelsleden. "We hebben vakidioten aan het werk."

Veehouderij

In 2021 gaven Nederlandse supermarkten aan vanaf 2023 alleen vers pluimveevlees te verkopen dat minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk draagt. “Om de gevolgen van de omschakeling in beeld te brengen is Wageningen University & Research gevraagd te adviseren over de hoogte van emissie uit deze vleeskuikenstallen”, meldt Pluimveeweb.

Vlees

In vlees zit taurine. Deze eiwitbouwsteen blijkt voor dieren een sleutelrol te spelen bij lang en gezond leven. “Apen blijven gezonder en muizen leven langer als ze dagelijks extra taurine krijgen. De volgende stap is een studie bij mensen”, meldt De Standaard.

“Supermarktketen Lidl start in 70 filialen in Nederland met een proef”, meldt Het Dagblad van het Noorden. “De Duitse discounter gaat de vier best verkopende vleesvervangers pal naast het vlees leggen, en de prijs lager houden in de hoop dat de consument vaker voor het plantaardige alternatief kiest.”

“De Duitse varkensvleesvoorraden staan op het moment op een zeer laag niveau”, meldt FoodBusiness. “Door een teruglopend aantal slachtingen lukt het bedrijven in de varkensvleessector steeds minder goed om hun reserves aan te vullen.”

Altijd op de hoogte blijven?