Vion sjoemelde niet met vlees

30 oktober 2013 ANP

Vleesleverancier Vion heeft niet gesjoemeld met varkensvlees. Voor die beschuldiging, gedaan in het VARA-tv-programma Zembla van 5 september, is geen enkel bewijs gevonden.

Dat heeft oud-milieuminister Hans Alders gezegd. Hij onderzocht de vermeende vleesfraude op verzoek van de Dierenbescherming en presenteerde woensdag zijn rapport. Twee anonieme medewerkers van Vion zeiden in het programma dat bij Vion regulier varkensvlees wordt 'omgekat' tot vlees met het Beter Leven-keurmerk (BLk) of dat het met duizenden kilo's tegelijk wordt toegevoegd aan keurmerkvlees.

 

Verwijt richting Zembla

Alders concludeert dat het precies andersom is: van het diervriendelijke BLk-vlees wordt zo veel geproduceerd dat er een overschot is. Daarom wordt dat vlees vaak verpakt ('afgewaardeerd') als regulier vlees. Alders vermoedt dat de twee medewerkers de gang van zaken rond de productielijnen verkeerd hebben geïnterpreteerd en spreekt daarom van 'een akelig misverstand'. Hij vindt dat Zembla Vion in een kwaad daglicht heeft gesteld en verwijt het programma dat het hem geen aanvullend bewijs heeft gegeven. Het Beter Leven-keurmerk is door de Dierenbescherming in het leven geroepen om aan te geven dat vlees en eieren diervriendelijk zijn geproduceerd.

Bij zijn onderzoek kreeg Alders alle medewerking van Vion en van de grootafnemers Albert Heijn, Plus en Unilever, die ook eigen onderzoek deden. Daaruit bleek evenmin dat er is gerommeld met varkensvlees. Vion heeft dat ook altijd tegengesproken.

Altijd op de hoogte blijven?