Vion kiest voor verantwoorde soja

17 juli 2014 Maurits van Aalst

Vion Food Group gaat volledig over op inkoop van verantwoorde soja voor de productie van Beter Leven-varkensvlees en Milieukeur-varkensvlees. Vion heeft onlangs RTRS-certificaten aangekocht, waarmee de verantwoorde soja voor de productie van Beter Leven- en Milieukeur-vlees wordt afgedekt. Met de aankoop van de certificaten geeft Vion invulling aan de concrete Nederlandse marktvraag naar verantwoorde soja. Verantwoorde soja is geteeld volgens de principes van de 'Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja' (RTRS). Vion ziet het als zijn maatschappelijke taak om mee te werken aan de duurzame productie van voedsel. Soja is een grondstof voor veevoer.

Bedrijven kunnen 'duurzame sojaproductie-credits' (RTRS-certificaten) kopen van sojaproducenten. Eén credit staat voor de duurzame productie van één ton sojabonen. Onder de principes van RTRS vallen aandacht voor natuurbehoud, verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, biodiversiteit, goede arbeidsomstandigheden, een goede relatie met lokale gemeenschappen en het naleven van alle lokale en nationale wetten.

Vooruitgang

Nederland wil koploper zijn in het inkopen van verantwoord geteelde soja. Vion vertaalt de ambitie van de Nederlandse markt en zet deze ook om in daden. Met de aanschaf van RTRS-certificaten zet Vion een stap in de goede richting.

Soja

Soja is één van de belangrijkste landbouwgewassen in de wereld. Het is een essentiële grondstof voor levensmiddelen. Soja heeft een hoog eiwit- en vetgehalte. Het grootste deel van de sojaoogst levert sojameel en sojaolie op. Het eiwitrijke sojameel is een belangrijke grondstof voor diervoer voor onder andere varkens, pluimvee en rundvee.

Vion

Vion Food is een internationaal opererend foodbedrijf. In 2013 realiseerde Vion een omzet van €7 miljard. Vion is niet beursgenoteerd en heeft één agrarische aandeelhouder, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) met circa 16.500 leden.

Altijd op de hoogte blijven?